Uitvaartgids

Uitvaarttradities in ons land

Welke uitvaarttradities hebben we in ons land?

Tradities

Het gebruik van traditionele voorwerpen of gebruiken, kan de nabestaanden een gerust gevoel geven. Een gevoel dat alles gaat zoals het hoort te gaan. De manier waarop begrafenissen altijd al werden uitgevoerd. Begrafenisondernemers weten als geen andere hoe een familie gerust te stellen met het gebruik van deze tradities. Het kan gaan over de vorm van de grafkist of urne, de opstelling van een rouwbrief of gedachtenisprentje, zelfs de manier waarop de kist of urne gedragen wordt, kan bijdragen tot een geruststelling van de nabestaanden.

De grafkist

Een echte typisch Vlaamse/Belgische grafkist heeft de typische Zuid-Europese vorm. Men gebruik deze vorm ook in landen zoals Frankrijk, Spanje en Italië. Een hele andere vorm als deze die onze Nederlandse of Duitse collega’s gebruiken. Dit behoort ook tot een traditie, een ingeburgerde vorm. Traag maar zeker komen ook meer moderne grafkistvormen op de markt. Toch is het moeilijk een moderne grafkist in Vlaanderen te verkopen. Men zal deze moderne grafkisten eerder verkopen aan een familie die een jong persoon verloren heeft.

Urnen

Hetzelfde geldt voor de urnen die in Vlaanderen verkocht worden. Een urne die voor langere tijd wordt bijgezet in een columbarium of urnenkelder, zal meestal bestaan uit metaal of koper. Metaal zal sneller vergaan, koper heeft een langere duurzaamheid. De vorm van urnen, die in Vlaanderen het meest verkocht worden, zijn niet veel anders dan in onze buurlanden. Ze hebben ook hun typische ronde of vierkante vorm. Het gebruik van een urne komt meer en meer op. Zo worden er ook meer urnen begraven in een gewoon graf. Waarschijnlijk zal deze manier van lijkbezorgen ooit zelf een traditie vormen.

Tradities doorbroken

Een heel oude traditie is het begraven van de grafkist in volle grond of grafkelder. Begin vorige eeuw werd bijna iedereen op deze manier naar zijn laatste rustplaats gebracht. Het onderwerp crematie kwam pas veel later op de voorgrond. Dezer dagen kan men de crematie niet meer uit de uitvaartwereld wegdenken. Statistieken zouden aantonen dat bijna de helft van onze bevolking voor crematie kiest. Crematoria zijn in gans Europa aan een stevige opmars bezig. Zo ook in Vlaanderen is er elk jaar sprake van het renoveren of bijbouwen van crematoria. De grote vraag naar crematies in ons land maakt het dat er nieuwe crematoria nodig zijn.

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button