Urnen

Wat zijn urnen?

Met een urne kan je as bewaren

Een urne wordt gebruikt om de as van de overledene te bewaren. Bij een kerkelijke uitvaart wordt de urne meestal naar een staander gedragen, die voor het altaar wordt geplaatst. Deze staander kan met bloemen versierd worden. Ook voor de staander kan men een bloemstuk plaatsen.

Bij een burgerlijke uitvaart in een aula wordt de urne op voorhand op een staander klaargezet. Meestal vergezeld van een foto of bloemen. Een urne kan ook worden binnengedragen aan de start van de plechtigheid. Met een urne tijdens de plechtigheid, heeft de familie de mogelijkheid de urne zelf te dragen.

Een urne om de as van uw dierbare in te bewaren

De markt van asurnen is zeer ruim. Er zijn urnen in alle maten, vormen en kleuren. Urnen worden vervaardigd in verschillende soorten materialen. Natuursteen, keramiek, glas, hout, koper, brons zijn enkele voorbeelden van materialen.

Asurnen voor verschillende bestemmingen

Naarmate uw wens, kan de as van uw dierbare ook in kleine urnen worden bewaard en zo onder verschillende familieleden verdeeld worden. Hiervoor kan u het best informatie vragen aan uw uitvaartondernemer.

Vandaag bestaan er ook mini asurnen.  Deze mini asurnen kunnen gebruikt worden om een symbolische hoeveelheid as in te bewaren.

Lees ook:

Een urne, wat is dat?

Rituelen tijdens de uitvaart

Wat kost een begrafenis vandaag?

©Uitvaartvlaanderen.be

 

Back to top button