BasisinformatieNieuwsVraag en Antwoord

Ben je verplicht een grafzerk te zetten op een nieuwe concessie?

Ben je verplicht een grafzerk te zetten op een nieuwe concessie?

Bij de aankoop van een nieuwe grafconcessie op de begraafplaats kan de gemeente die verantwoordelijk is voor die begraafplaats, regels opleggen.  Deze regels houden onder meer in dat je het graf in een goede staat moet houden en één van die andere regels kan zijn dat je een grafkenmerk plaatst.

Een grafkenmerk kan verschillende dingen omvatten

Een grafkenmerk kan verschillende dingen omvatten, maar het is vooral belangrijk dat je daarbij goed de regels van die bepaalde gemeente bestudeert.  Want de ene gemeente heeft andere afmetingen dan de andere.  Het verschil kan tevens zijn dat je effectief een grafsteen moet plaatsen die het gehele graf bedekt.

Goed opletten op gemeentelijke regels

Er zijn ook gemeenten die alleen maar een hoofding aan het hoofdeinde van het graf toelaten.  Zodat het graf op zich door gras bedekt wordt.  Maar wat als je bijvoorbeeld iets alternatief wil voorzien voor het gehele graf?  Dan moet je goed letten op de gemeentelijke regels.

Alternatieven voor een volledige grafzerk

Niet iedereen heeft de financiële middelen om een volledige grafzerk aan te kopen.  Het gebeurt steeds vaker dat men een stenen rand op de grens van het graf plaatst en daarin bijvoorbeeld plantjes of witte steentjes.  Dat kan kosten besparen.  Zo kan men toch een mooi aangekleed graf bekomen.

Bij dit onderwerp is het heel belangrijk dat je goed weet wat mag van de gemeente.  Raadpleeg dus eerst de bevoegde gemeente vooraleer je aan het werk gaat.  Op veel plaatsen geldt de regel dat op een grafconcessie binnen het half jaar een grafkenmerk geplaatst dient te worden.

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button