Archief

Verschillen bij begraafplaatsen, waarin verschillen begraafplaatsen

Verschillen bij begraafplaatsen

Waarin liggen de verschillen bij begraafplaatsen?

verschillen begraafplaatsenBegraafplaatsen kunnen verschillen. Elke gemeente of stad heeft een of meerdere begraafplaatsen. Elke begraafplaats moet een verspreidingsweide, columbarium, urnenveld en plaats om gewoon te begraven hebben. Vaak zijn er ook percelen waar oud-strijders begraven worden.

Begraafplaatsen zijn niet alleen verschillend in afmeting, ook in prijs verschilt de begraafplaats van de andere. Gemeenten of steden mogen eigen prijzen stellen voor concessies. Deze prijzen zijn niet in het Vlaams Decreet opgesteld. Al zou dit voor de begrafenisondernemers veel eenvoudiger zijn.

Elk jaar wordt er een lijst gepubliceerd in de media, met de duurste concessieprijzen. Zo kunnen grafconcessies of concessies voor urnen in een columbarium erg verschillen van gemeente tot gemeente. De ene kan voor een grafconcessie €200 vragen en de andere €1.500. Daarnaast wordt er nog vaak rekening gehouden of je al dan niet inwoner bent van een gemeente of stad.

Toelaten van overledenen

Een verschil tussen begraafplaatsen in Vlaanderen, ligt bij het al dan niet toelaten van overledenen die in een andere gemeente of stad woonde. Hiermee wil men zeggen, dat men niet wordt toegelaten wanneer men op moment van overlijden niet in een bepaalde gemeente was ingeschreven, als inwoner.

Wanneer dit het geval is, kan er door de gemeente alwaar men wil begraven, een inkomtaks gevraagd worden. Deze komt vaak bovenop de verplichting om een concessie aan te kopen. Deze inkomtaks en grafconcessie aankopen, voor een niet inwoner, kan hoog oplopen. Zeker wanneer men andere prijzen vraagt wanneer men niet in de gekozen gemeente of stad woonde.

Hiermee kan men aantonen dat verschillen in regels tussen steden en gemeenten verwarrend kunnen zijn voor de nabestaanden. Uw begrafenisondernemer heeft de juiste informatie en legt de nodige contacten wanneer het nodig is. Het gemeentelijk reglement voor begraafplaatsen wordt vaak op de website van de gemeente gepubliceerd en kan handig zijn.

12/06/2013 ©Uitvaartvlaanderen.be

Share/Bookmark

Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button