Nieuws

Waarom forensisch onderzoek, autopsie en andere onderzoeken aangewezen zijn bij onverwachte overlijdens van zuigelingen

Wetsdokter Werner Jacobs stelde bij “Van Gils & gasten” dat de term wiegendood te veel gebruikt wordt terwijl hij niet aan de definitie voldoet. Bij grondig onderzoek kan je in veel gevallen van wat nu geregistreerd wordt als wiegendood, wel een oorzaak voor het overlijden vinden.

Een delicaat thema dat veel reacties losmaakt. Voor Wim Van de Voorde, hoogleraar gerechtelijke geneeskunde en diensthoofd forensische geneeskunde, zijn forensisch onderzoek aangevuld met medische onderzoeken, absoluut aangewezen bij een plots en onverklaarbaar overlijden van een kind jonger dan 18 maanden.

Gisteren werd Vlaanderen via de media opgeschrikt door de uitspraak van collega Werner Jacobs bij “Van Gils & gasten” dat hij bijna steeds een oorzaak vindt na autopsie bij wiegendood. De gevolgtrekking dat wiegendood niet zou bestaan is vlug gemaakt en mag dan al wenkbrauwen doen fronsen, er zijn wel degelijk argumenten om elk onverwacht overlijden van een jong kind (trouwens op elke leeftijd) grondig te onderzoeken.

Bekijk de volledige reportage en artikel op de website van VRT nieuws

Tags

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close
Close