Uitvaartgids

Wat met belastingen na de begrafenis?

Wat met de belastingen na overlijden? Aangifte 2010

Een Fiscaal specialist geeft uitleg in “De Standaard”

Wat moet men doen na een overlijden van een partner, (schoon)ouders of andere familieleden? Hoe lang duurt het voor de fiscus op de hoogte is? Komt er nog een belastingbrief voor de overledene, en wat als je er geen gekregen hebt? Moet je nog een gemeenschappelijke aangifte invullen als je partner vorig jaar overleed?

aangifte-belastingen-overlijdenAls de overledene niet (meer) gehuwd of wettelijk samenwonend was (bijvoorbeeld een overleden ouder waarvan de partner al vele jaren eerder overleden was), dan moeten de wettelijke erfgenamen (in het voorbeeld de kinderen) voor de overledene een aangifte indienen (rubriek 1027 van vak II).

In principe wordt op naam van de overledene automatisch een aangifte uitgereikt (= ‘aangifte nalatenschap’, niet te verwarren met de aangifte van de nalatenschap voor de successierechten).

Maar indien het overlijden laat in het inkomstenjaar plaatsvindt, kan het gebeuren dat er nog een aangifte op naam van beide partners wordt uitgereikt. De overlevende partner vraagt dan best uitdrukkelijk zelf een eigen aangifte aan (voor hem/haar) en één exemplaar op naam van de overleden partner. Dus: geen gemeenschappelijke aangifte meer invullen!

De overlevende partner duidt dan in de eigen aangifte aan hoe hij of zij nog moet worden belast voor het jaar van overlijden. Gemeenschappelijk (= één belastingaanslag, met eventueel toepassing van het huwelijksquotiënt) of alleen (= twee belastingbrieven, zonder toepassing van het huwelijksquotiënt). Er moeten wel steeds twee aangiftes worden ingediend.

Of u beter alleen of gemeenschappelijk wordt belast, hangt af van uw persoonlijke situatie. Laat eventueel een simulatie uitvoeren om na te gaan wat het voordeligst is.

Voor al uw fiscale vragen of andere vragen omtrent erfrecht kan u ten allen tijden beroep doen op een notaris.

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button