Uitvaartgids

Zelfdoding – Zelfmoord – Preventie

Preventie zelfdoding

Een lange weg af te leggen, België is nummer twee in Europa met de meeste zelfdodingen

Het onderwerp komt nog vaak in de media. Toch is het altijd triest nieuws. In België worden vele mensen jaarlijks geconfronteerd met een dierbare die plots kiest voor een zelfdoding. Voor velen blijven er vraagtekens, voor anderen is het geen verrassing. Er zijn mensen die een afscheidsbrief krijgen en er zijn er die het gissen hebben naar de reden en blijven achter met een zwaar schuldgevoel.

Taboe doorbreken

Zoals de dood over het algemeen voor velen in ons land angst oproept, zal dat bij het onderwerp van zelfdoding niet veel anders zijn. De hoge cijfers in ons land bemerken toch dat er veel werk aan de winkel is aan de bespreekbaarheid van depressie of problemen onder de mensen. Velen stellen zich de vraag of de maatschappij ons niet al te veel druk oplegt. Dat mensen moeten preseteren en leven om te werken plaats van omgekeerd.

Het bespreken van gevoelens kan allicht voor vele mensen een sleutel zijn naar een beter gevoel. Toch kan men niet exact zeggen hoe het komt dat mensen kiezen voor zelfdoding. Voor nabestaanden is het vooral belangrijk dat men steun krijgt vanuit de directe omgeving. Ook al is het maar gewoon een aanwezigheid. Het niet alleen zijn, kan al een grote steun betekenen. Een luisterend oor of er samen over praten moet kunnen. Nabestaanden van een zelfdoding hebben nood aan steun, ontloop ze niet maar steun ze waar je kan.

Nieuwe initiatieven

In Vlaanderen zijn er vele nieuwe initiatieven, vaak van nabestaanden van een zelfdoding, als het gaat over de preventie van zelfdoding. Preventie en bespreekbaarheid van problemen of depressie. Ze roepen het uit om te praten, hulp te zoeken en jezelf er niet voor te schamen. Een nieuw initiatief waar ook vele bekende Vlamingen zich voor inzetten, is het “Happy Soul” project waar onder anderen Davy Brocatus, Mitta Van der Maat, Wanda Joosten en vele anderen bv’s hun schouders onder zetten.

 

Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.

©Uitvaartvlaanderen.be

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button