Knekelput of ossuarium wat is dat?
De knekelput is de effectieve laatste rustplaats.
Vele mensen weten niet wat een knekelput omvat. Een knekelput is een groot graf waarin de stoffelijke resten van overledenen samen in worden begraven na afloop van de concessie of minimum grafduur van tien jaar (in Vlaanderen). Deze knekelput is meestal ook aanwezig op hetzelfde kerkhof als waar men de stoffelijke resten gaat ruimen.
Een ossuarium: we geven graag een concreet voorbeeld:
Grootmoeder is tien jaar geleden begraven, ze ligt niet in een graf met concessie maar in een gewoon graf met minimale grafduur van tien jaar. Na deze tien jaar gaat de gemeente die verantwoordelijk is voor dit kerkhof, over tot het ontruimen van het graf van grootmoeder.
Wat de meeste mensen zich dan afvragen is: waar gaan de stoffelijke reste van grootmoeder naartoe? Wel, het antwoord is kort: ofwel worden ze door gespecialiseerde bedrijven verbrand of naar de knekelput op hetzelfde kerkhof overgebracht.
De grote vraag is, wordt het overbrengen en ruimen van deze graven wel met respect volbracht? Op bepaalde Waalse kerkhoven zijn deze knekelputten zeer slecht afgedekt. In Nederland heeft men hierover al in de regering andere maatregelingen over getroffen. Er zijn bedrijven die elk lichaam apart in een nieuwe lijkkist begraven, dit in een knekelput.
Ossuarium is een eeuwenoude gewoonte
Het gebruik van dit gegeven is eigenlijk al eeuwen aan de gang. In Parijs kan je bijvoorbeeld ook een massagraf bezoeken, waar al de overledenen van Parijs, door de eeuwen heen, bij elkaar gebracht zijn. Laatst werd deze tentoonstelling gesloten wegens vandalisme.