BasisinformatieNieuwsUitvaart

Verbranden botten bij crematie?

Verbranden botten bij crematie?

Bij een crematie wordt de temperatuur in een crematieoven opgedreven tot het niveau dat de kist vanzelf ontvlamt.   Daarmee start de crematie.  Het lichaam van de overledene wordt gereduceerd tot as en een groot deel van de botten.

De botten verbranden dus niet helemaal tijdens de crematie.  Integendeel, daarvan wordt de as ook gemaakt.  Want na elke crematie wordt de oven helemaal gereinigd tot alle botfragmenten verzameld zijn.

Op deze manier is er de zekerheid dat de as wel degelijk van de overledene is die op dat ogenblik gecremeerd wordt.  Wanneer de botfragmenten allemaal opgevangen zijn, worden metalen en eventuele prothesen van de botfragmenten gescheiden.

De botfragmenten worden vermalen in de cremulator, die de botten tot as verwerken.  Na deze verwerking wordt de as automatisch in een urne geplaatst, om te overhandigen aan de begrafenisondernemer.

Wat gebeurt er met de prothesen?

De chirurgische prothesen worden verzameld en gesorteerd door de medewerker van het crematorium.  Alle metalen worden opgevangen en per soort netjes gesorteerd.  Een gespecialiseerd bedrijf komt deze prothesen en metalen ophalen om te recycleren of te verwerken.

Het geld dat deze prothesen opbrengen, wordt elk jaar per crematorium aan een goed doel of meerdere goede doelen geschonken.  Op deze manier geeft elk crematorium ook wat terug aan de maatschappij.

Gerelateerde onderwerpen

Eén reactie

  1. Ik was altijd al benieuwd wat er nou precies verbrand bij een crematie. Het hele lichaam of …? Nu weet ik dat de botten niet helemaal verbranden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button