BasisinformatieBegraafplaatsenNieuws

Wie is bevoegd voor begraafplaatsen en crematoria in Vlaanderen?

De Vlaamse overheid is verantwoordelijk voor de belangrijkste regelgeving rond lijkbezorging en begraafplaatsen in Vlaanderen, waaronder de oprichting en sluiting van begraafplaatsen, het beheer van crematoria, de toelating van begraving, crematie en opgraving van stoffelijke resten of as, alsook de wijze van begraven of cremeren. Gemeentelijke verordeningen bepalen de specifieke details.

Zelf een begraafplaats privé oprichten, zoals dat in andere landen soms wel kan, is in Vlaanderen niet toegelaten.  De Vlaamse overheid zorgt hier voor de wetgeving en de gemeenten krijgen lokale vrijheden om binnen deze regelgeving mee om te gaan. Zo kunnen gemeenten zelf de kosten voor concessies en andere mogelijkheden op begraafplaatsen, zelf bepalen.

Ook crematoria kunnen niet privé worden ingericht.  Vandaag (2023) is deze mogelijkheid er niet.  Hoewel dat in de toekomst misschien wel wordt toegestaan, zal het vandaag volledig privé niet mogelijk zijn.  In Nederland kan dit bijvoorbeeld al wel ettelijke jaren, maar hiervoor is ook strenge regelgeving en wettelijke omkadering voor opgemaakt.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button