BegraafplaatsenNieuws

Ontdekking van oud kerkhof in West-Vlaamse Koekelare: Menselijke resten gevonden tijdens graafwerken

Koekelare – Tijdens graafwerken op het Concertplein in Koekelare hebben arbeiders een aanzienlijke hoeveelheid menselijke resten gevonden, afkomstig van een oud kerkhof rond de Sint-Martinuskerk. De vondst zorgde voor een tijdelijke stillegging van de werkzaamheden, terwijl het Agentschap Onroerend Erfgoed bepaalt hoe verder te handelen.

De ontdekking vond woensdag plaats toen arbeiders bezig waren met het graven van een geul voor een nieuwe gasleiding. Plotseling stootten ze op botten en beenderen, duidelijk afkomstig van menselijke skeletten. De politie stelde snel vast dat het om een historische vondst ging, geen crimineel feit.

Voorzichtig verder graven
Nadat de dienst Onroerend Erfgoed was gewaarschuwd, kregen de arbeiders het advies om voorzichtig verder te graven. Dit resulteerde in nog meer vondsten – uiteindelijk verzamelde een medewerker van de groendienst drie zakken en een doos vol beenderen en schedelfragmenten.

Volgens de autoriteiten zijn de resten afkomstig van het oude kerkhof rond de Sint-Martinuskerk, dat ongeveer 50 jaar geleden werd verwijderd voor de aanleg van het Concertplein en het Meunyckenplein. Vermoedelijk gebeurde dit destijds niet zorgvuldig, waardoor nu alsnog menselijke overblijfselen aan het licht komen.

Beslissing Onroerend Erfgoed
Het Agentschap Onroerend Erfgoed moet nu bepalen wat er met de gevonden beenderen zal gebeuren. Voorlopig liggen de werkzaamheden stil, en als er een archeologisch onderzoek volgt, zal de stilstand nog langer duren.

De vondst van deze oude menselijke resten onderstreept het belang van zorgvuldige omgang met historisch erfgoed tijdens grootschalige bouwprojecten. Het biedt ook een kans om meer licht te werpen op het verleden van Koekelare en de ontwikkeling van de stad. De beslissing van het Agentschap Onroerend Erfgoed zal bepalend zijn voor het verdere verloop van dit opmerkelijke historische incident.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button