Nieuws

Werken op de begraafplaats Wezel in Mol

Werken op de begraafplaats Wezel in Mol

Op begraafplaats Wezel bij Mol worden honderden oude graven opgegraven voor aanpassingswerken. De begraafplaats wordt tijdelijk gesloten voor anderhalve maand om groener te worden en meer ruimte te bieden aan nieuwe graven. Volgens schepen Frederik Loy van Mol is het doel van de herinrichting om mensen een kwaliteitsvolle laatste rustplaats te kunnen bieden.

Erfgoedsite

Een deel van de begraafplaats in Wezel dateert al van de stichting van het dorp en zal worden omgevormd tot een erfgoedsite en herinneringstuin. In dit gebied zullen geen ontgravingswerken plaatsvinden. Het overige deel van de begraafplaats zal echter wel worden heringericht en blijft dienen als actieve begraafplaats. Dit betekent dat veel graven verwijderd of verplaatst zullen worden, waardoor er ruimte vrijkomt voor onder andere nieuw groen en een kinderbegraafplaats.

30 jaar of ouder

Om deze herinrichting mogelijk te maken, zullen honderden graven die al 30 jaar of langer bestaan, worden opgegraven. De stoffelijke resten zullen vervolgens verzameld worden in een ossuarium, een groot collectief graf. Schepen Loy benadrukt dat iedereen die momenteel op de begraafplaats begraven ligt daar zal blijven rusten, maar niet meer in individuele graven.

Om nabestaanden op de hoogte te stellen van het verwijderen of verplaatsen van graven, wordt er een jaar van tevoren een bordje bij het graf geplaatst. Nabestaanden hebben de mogelijkheid om bezwaar in te dienen tegen deze werken. De gemeente streeft ernaar om de werkzaamheden op een respectvolle manier uit te voeren, aangezien het de laatste rustplaats is van vele inwoners van Wezel.

Tijdelijk gesloten tijdens deze werken

De ontgravingswerken zullen beginnen op maandag 31 juli en duren tot midden september. Gedurende deze periode zal de begraafplaats tijdelijk gesloten zijn. Na Allerheiligen zal de gemeente starten met het verharden van de paden en vervolgens wordt er begonnen met vergroening van de begraafplaats.

Het doel van deze aanpassingswerken op begraafplaats Wezel is om een groenere en aangenamere omgeving te creëren voor zowel overledenen als nabestaanden. Het is belangrijk dat deze werken met respect worden uitgevoerd, gezien het feit dat het hier gaat om de laatste rustplaats van velen in Wezel.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button