BegraafplaatsenNieuws

Natuurbegraafplaats in Wortel-Kolonie krijgt vorm

In Wortel-Kolonie, een unieke plek met een rijke geschiedenis, wordt binnenkort een nieuwe bestemming gerealiseerd: een natuurbegraafplaats. Deze plannen zijn een belangrijk initiatief dat de gemeente Hoogstraten, Agentschap Natuur & Bos en Onroerend Erfgoed samen hebben opgepakt.

De natuurbegraafplaats zal worden aangelegd op een afgebakende zone achter het bestaande landloperskerkhof. Dit gebied heeft een bijzondere geschiedenis, aangezien het ooit diende als de zogenaamde ‘verdwenen begraafplaats’ waar krankzinnigen, Joden en een moslim werden begraven.

“De natuurbegraafplaats krijgt een apart toegangspad dat naast het landloperskerkhof loopt,” legt Tom Brosens van de dorpsraad in Wortel uit. “Het is niet de bedoeling dat voertuigen tot daar rijden, uitgezonderd een lijkwagen.” Daarnaast zullen de hoekpalen op het perceel worden hersteld en komen er een uitstrooizone en een wandelpad. Het bestaande gebouwtje op het landloperskerkhof kan worden gebruikt om herdenkingsplaatjes op te hangen.

De plannen voor deze nieuwe natuurbegraafplaats staan deze maand op de agenda van het schepencollege en genieten de principiële goedkeuring van het stadsbestuur, Agentschap Natuur & Bos en Onroerend Erfgoed. Mogelijk kan er nog dit jaar worden gestart met de realisatie, zodat Wortel-Kolonie binnenkort ook een plek biedt voor natuurbegravingen.

Op een natuurbegraafplaats zijn alleen uitstrooiingen of begravingen in een biologisch afbreekbare urne toegestaan. Het plaatsen van herdenkingsstenen is niet mogelijk en er is geen ruimte voor afscheidsplechtigheden ter plaatse. Deze beperkingen sluiten aan bij de visie om de natuur centraal te stellen en de rust en sereniteit van de plek te bewaren.

Met deze nieuwe natuurbegraafplaats krijgt Wortel-Kolonie een waardevolle toevoeging aan haar unieke geschiedenis en landschap. Het biedt een respectvolle en duurzame manier om afscheid te nemen van dierbaren, in harmonie met de omgeving.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button