CultuurNieuws

Verkoolde papyrusrollen onthullen exacte begraafplaats van Griekse filosoof Plato

De verkoolde papyrusrollen uit de Romeinse stad Herculaneum, die net als Pompeï verwoest werd door de vulkaan Vesuvius, hebben hun eerste geheimen vrijgegeven. In de ontcijferde tekst staat onder meer te lezen waar de Griekse filosoof Plato precies begraven werd. Ook zou Plato al veel eerder dan tot dusver bekend was, verkocht zijn als slaaf.

Net zoals Pompeï werd de Romeinse stad Herculaneum, in de buurt van het huidige Napels, in het jaar 79 verwoest door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Een van de bekendste vondsten daar is de verzameling van meer dan 1.800 papyrusrollen en -fragmenten, die door de vulkaan volledig verkoold raakten en daardoor amper leesbaar zijn.

Sinds 2009 worden CT-scans, de meest moderne beeldvormingstechnieken en de laatste jaren ook artificiële intelligentie ingezet om de inhoud van de rollen te kunnen lezen. Daaruit beginnen de laatste tijd de eerste resultaten door te sijpelen. Onlangs werd een deel van een Griekse tekst over genot en geluk ontcijferd. En nu hebben wetenschappers van de universiteit van Pisa opnieuw 1.000 woorden kunnen lezen van een tekst over de Academie van Athene, de school van de Griekse filosoof Plato.

Volgens de coördinator van het project, Graziano Ranocchia, heeft dat “een reeks nieuwe, concrete feiten” opgeleverd over verschillende Griekse filosofen en de Academie van Plato. Zo wijst het manuscript nu een speciaal voor hem gereserveerde tuin in de Academie aan als zijn begraafplaats, vlakbij het zogenoemde “Museion”, het heiligdom van de Muzen.

Daarnaast schrijft Philodemus van Gadara dat Plato al in 404 v.C of net voor de dood van Socrates, in 399 v.C., op het eiland Aegina werd verkocht als slaaf. Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat dat pas gebeurde in 387 v.C., tijdens Plato’s verblijf aan het hof van Dionysius I van Syracuse. Plato werd nadien weer vrijgekocht door een vriend.

Zulke correcties zijn van grote wetenschappelijke waarde, want ze zijn niet afkomstig van kopieën van kopieën van oude teksten, maar van de oorspronkelijke bron. En de onthullingen zullen wellicht nog jaren blijven komen, want het onderzoek zit nog maar in een beginfase. Er liggen nog zowat 1.560 papyrusrollen klaar om te ontcijferen.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button