Nieuws

Overledenen in Wijnegem mogen voortaan as van overleden huisdier meenemen naar graf

Wijnegem – Overledenen die begraven worden op de gemeentelijke begraafplaats in Wijnegem, krijgen vanaf 1 september de mogelijkheid om de as van een eerder overleden huisdier mee te nemen naar hun laatste rustplaats. De gemeenteraad van Wijnegem heeft onlangs deze reglementswijziging goedgekeurd.

“Het verlies van een huisdier kan erg pijnlijk zijn, aangezien veel mensen hun dier beschouwen als volwaardig lid van het gezin”, zegt Nadine Wouters, schepen van Dierenwelzijn in Wijnegem. “Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om hun overleden huisdier te laten cremeren. Nu krijgen de mensen ook de kans om de urne met de as van hun trouwe viervoeter mee te nemen naar hun eigen graf.”

Deze nieuwe regeling is mogelijk gemaakt door een recent Vlaams decreet dat dit toestaat. Wijnegem is een van de eerste gemeentes die dit decreet in de praktijk omzet. Bijzetting van huisdieren na het overlijden van hun baasje blijft echter niet toegestaan. Daarnaast mogen de assen van dieren en mensen nooit worden gemengd, en is het uitstrooien van dierenassen op de strooiweide evenmin toegestaan.

“We hopen dat deze nieuwe mogelijkheid een troost kan bieden voor mensen die hun geliefde huisdier hebben moeten laten gaan”, aldus Wouters. “Door de as mee te nemen naar het graf, kunnen nabestaanden hun dier op waardige wijze een laatste rustplaats geven.”

Wijnegemnaren die gebruik willen maken van deze nieuwe optie, kunnen contact opnemen met de gemeentelijke dienst Burgerzaken voor meer informatie over de praktische uitvoering.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button