Nieuws

Minstens 171 Belgen sterven op vakantie: uitzonderlijk veel overlijdens van landgenoten deze zomer

“In het buitenland gaan we twijfelen achter het stuur”

Een dodelijke zomer voor de Belgen in het buitenland.  Het aantal Belgen die overlijden in het buitenland was nog nooit zo hoog als deze zomer.  De vakantie is nog niet volledig voorbij en er zijn al zeker 162 geteld.  Dat vertellen ook bedrijven die repatriëringen uitvoeren: “deze zomer is het enorm druk voor ons”.  Gemiddeld zijn dat tot drie overlijdens van Belgen per dag.  Vaak is dat op vakantie.

Europ Assistance vertelt

Bij Europ Assistance is het merendeel van de sterfgevallen te wijten aan verkeersongevallen, gevolgd door medische problemen en andere ongelukken, zo zijn er valpartijen door een misstap of overmatig drankverbruik, mensen die verdwalen en sterven, sportieve uitjes zoals bergbeklimmen of watersporten, en in zeldzame gevallen door zelfdoding.  Zo zijn er ook medische problemen waarvan men geen weet heeft en in combinatie van warmte, inspanning toch zijn weerslag geeft.

Goed voorbereiden is een must

“Het lijkt helaas een trend om heldhaftige risico’s te nemen op reis. Velen pronken daar achteraf ook mee op de sociale media. Dat is veel cooler dan dagenlang aan een zwembad te liggen”, zegt Van Caneghem. “Op vakantie mag het voor velen allemaal een beetje uitdagender en daar is niets mis mee, maar ons advies is om je altijd goed voor te bereiden, je te informeren en je desnoods professioneel te laten begeleiden.”

Zware inspanningen doen wanneer je thuis amper beweegt, is niet slim

Ook Danny Smagghe van Touring ziet het aantal dodelijke ongevallen gelinkt aan sportieve uitdagingen toenemen. “Het is niet slim om op reis een berg te beklimmen of een andere zware inspanning te doen als je thuis nooit of amper beweegt. Het is belangrijk om je altijd voor te bereiden en voldoende rust te nemen. Typisch zijn de ongevallen met bergwandelaars. Willen wij mensen tegenhouden om actief op reis te gaan? Natuurlijk niet. Maar met een goede voorbereiding en een dosis gezond verstand kunnen drama’s voorkomen worden.”

bron: hln.be en eigen redactie.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button