Basisinformatie

Wie is verantwoordlijk voor onderhoud van een graf?

Wie is verantwoordlijk voor onderhoud van een graf?

Wie is verantwoordlijk voor onderhoud van een graf? Wie is er verantwoordlijk of kan verantwoordelijk worden gesteld voor het onderhoud van een graf?  Het antwoord hierop is vrij eenvoudig: de nabestaanden.  Wanneer een graf slecht onderhouden wordt, kan men niet met de vinger wijzen naar de gemeente die verantwoordelijk is voor de begraafplaats.  De gemeente onderhouden het groen en de paden van de begraafplaats, maar daar stopt het.

Het gebeurt vaak dat graven slecht onderhouden worden.  Er groeien bomen op en nabestaanden kijken er niet naar om.  De gemeente heeft dan het recht om in Vlaanderen, de grafconcessie te beëindigen, indien het graf niet onderhouden wordt.  Wordt het graf wel onderhouden en is het niet in staat van verval, dan is er geen probleem.

Bij urnenkelders of columbaria, zijn ook de nabestaanden verantwoordelijk voor het onderhoud van de afsluitplaat.  De gemeente zal deze platen niet onderhouden, enkel de nabestaanden moeten dit onderhouden.

Related Articles

Reacties

  1. Het is inderdaad zo dat de nabestaanden verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van het graf. Het is wel fijn dat de gemeente de paden van de begraafplaats onderhoudt. Ik maak een keer per maand het graf van mijn grootouders goed schoon.

  2. Graag zou ik zelf het graf, waarin mijn mijn ouders samen rusten, onderhouden, plantjes kiezen… maar mijn “stiefmoeder” wil daarover het zeggenschap! Ik had zelfs geen zeggenschap over de tekst die op de grafzerk kwam te staan, zo heeft zij ook haar naam erop laten zetten!!!

  3. De vraag is wie heeft op heden de grafrechten, ik begrijp uit uw vraag dat die niet in handen zijn van uw “stiefmoeder” want zij wil dar zeggenschap over hebben. Als na het overlijden van uw vader er nog niemand van broers of zussen het graf nog niet op hun naam hebben zou dat maar gauw gaan regelen. Want wie het graf op zijn naam heeft bepaald veel dingen. En zorg er voor dat je een reglement krijgt dat van kracht was bij het eerste overlijden dan weet je wat rechten en plichten zijn want het is niet allemaal vrij blijvend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close