Nieuwe vormen van lijkbezorging mogelijk in het Brussels gewest
De Brusselse regering kan straks humusatie of resomeren toelaten
De Brusselse regering kan in de toekomst nieuwe vormen van lijkbezorging toestaan zoals ‘humusatie’ of ‘aquamatie’. Een ander woord voor ‘aquamatie’ is ‘resomeren’. Amerikaanse bedrijven spreken over ‘water-crematie’. Het wordt in het Brussels gewest ook mogelijk om in een ander lijkomhulsel dan de traditionele houten lijkkist te worden begraven.
Dat staat in de ordonnantie die de huidige wetgeving rond begraafplaatsen en lijkbezorging moderniseert en op vrijdag goedgekeurd werd in het Brussels Parlement. PVDA en Vlaams Belang onthielden zich bij de stemming.
Daarmee is het Brusselse gewest, op vlak van lijkbezorging, één van de meest moderne regio’s in gans Europa. Want de rest van Europa hinkelt achterop, als het gaat om een modernere wetgeving rond lijkbezorging. Vandaag is crematie het meest gekozen in België, maar zal het ook zo’n vaart lopen met andere vormen? Als men het niet aanbiedt, is het moeilijk dit te onderzoeken.
Bepaalde nieuwe details in de wetgeving zijn al aanwezig in de huidige Vlaamse wetgeving. De grootste vooruitgang is vooral het resomeren en humusatie. Humusatie is een gecontroleerd proces waarbij het lichaam van de overledene wordt verteerd dankzij de micro-organismen uit compost van verhakseld snoeihout.
Na twaalf maanden zijn de stoffelijke resten omgevormd tot een gezonde en vruchtbare humus. Bij aquamatie wordt een overledene gedurende vier uur in een alkaline-wateroplossing van 96 graden Celsius gelegd tot er enkel beenderen overblijven. Zelfs het waterbadje waarin het lijk gelegen heeft, zou herbruikbaar zijn.
Ik heb de Vlaamse en Waalse bevoegde ministers hierover persoonlijk aangeschreven om samenwerking voor te stellen over de gewestgrenzen heen voor alle technische en juridische aspecten die aan deze nieuwe procedés verbonden zijn”, stelde minister-president Rudi Vervoort (PS) naar aanleiding van de goedkeuring van de ordonnantie. Dat schrijft bruzz.be op hun website.
De ordonnantie bepaalt voorts dat elke begraafplaats een perceel krijgt dat toelaat de uitvaartrituelen van de erkende religieuze en filosofische overtuigingen te eerbiedigen (het zogenaamde “multiconfessioneel” perceel). Begraafplaatsen zullen ook uitgerust worden met een zaal voor het houden van neutrale (dus niet religieuze, noch vrijzinnige) begrafenisplechtigheden.
bron: eigen redactie en bruzz.be