Verschil asbestemming Nederland België
Verschil asbestemming Nederland en België
Verschil qua asbestemming in Nederland en België
Het verschil qua asbestemming tussen Nederland en België kan men heel simpel samenvatten: na crematie krijgt men in België de as van de overledene meteen mee. In Nederland moet men verplicht een viertal weken wachten. De wachttijd van vier weken moet de nabestaanden de tijd geven om na te denken wat men met de as wil doen.
In België wordt de asbestemming meteen beslist bij de bespreking van de begrafenisplechtigheid. We krijgen dus na de crematie meteen de as mee. Het stelt ons in de mogelijkheid de afscheidsplechtigheid rond de urne te houden. Begrafenissen rond de urne zijn in opmars. De brede omgeving van Antwerpen kent veel uitvaarten rond de asurne.
Andere regio’s hebben nog meer uitvaarten met de kist met crematie na de plechtigheid. Na de plechtigheid gaat de crematie van start en trekken de genodigden of nabestaanden naar de rouwtafel. Wanneer de rouwtafel afgelopen is, komt men samen op de begraafplaats om de as bij te zetten of uit te strooien. Wat ook tot de mogelijkheid behoort, is een asbestemming op een andere plaats dan de begraafplaats. Een thuisbewaring of thuisverstrooiing, het zijn mogelijkheden.
België vormt een heel andere beeld qua asbestemmingen. Zeker wanneer men de wet op lijkbezorging vergelijkt met andere Europese landen. Onze uitvaart is volledig afgerond op één dag. In Nederland voert men de plechtigheid én asbestemming uit op verschillende dagen. Wat ook een opmerkelijk verschil vormt met België is de structuur van de uitvaartsector. Crematoria kunnen privé opgetrokken worden en net dat is een gegeven dat niet tot de mogelijkheid behoort in ons land. Elk crematorium in België is intercommunaal.
Het voordeel van een uitvaart mét asbestemming op één dag, is dat men als nabestaanden rust kent. Een bepaald hoofdstuk is afgesloten. Men hoeft niet nog eens geconfronteerd te worden na vier weken met het feit dat de asbestemming nog moet plaatsvinden. Een nadeel kan zijn, wanneer men alles op één dag uitvoert, dat men toch te snel heeft moeten beslissen over de asbestemming bij een overlijden. Toch weet men in België vrij snel wat men wil, de snelle beslissing nemen, behoort tot het regelen van een uitvaart in ons land.
10/07/2012
Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.