Nieuws

Voor de elfde keer Week van de Begraafplaatsen in Gent

Voor de elfde keer Week van de Begraafplaatsen in GentDe ‘Week van de Begraafplaatsen’ rekent af met het cliché van de lugubere arduin- en granietwoestijnen.  Opnieuw staan de begraafplaatsen in de kijker. Nieuw dit jaar is de publieksdag die uitnodigt om de Westerbegraafplaats als park te ontdekken. Begraafplaatsen worden begraafparken, of letterlijk kerkhoven. Een begraafplaats transformeert steeds meer tot een plek waar je even ontsnapt aan het hectische leven. De ‘Week van de Begraafplaatsen’ rekent af met het cliché van de lugubere arduin- en granietwoestijnen.

De ‘Week van de Begraafplaatsen’ loopt niet toevallig van zaterdag 28 mei tot en met zondag 5 juni 2016 wanneer alles in bloei staat. Hiermee wordt bewust de associatie tussen de allerzielenperiode en de begraafplaatsen doorbroken. Het illustreert perfect hoe in Gent de dood uit het sombere taboehoekje wordt gehaald. De grijze pleinen afgeboord met de typisch uitgeleefde hagen hebben plaats gemaakt voor een open grasbegraafplaats met bloeiende struikpartijen, diverse kleuren, verschillende bloeitijdstippen, enz.

Funerair erfgoed: een waaier aan geleide wandelingen en tentoonstellingen

Deze tendens tekent zich af in heel Europa en het Europees stedennetwerk ASCE (Association of Significant Cemeteries of Europe) is ondertussen aan zijn dertiende ‘Week van de Begraafplaatsen’ toe. Gent neemt al voor de elfde keer deel.

Gentenaars kunnen tussen 29 mei en 5 juni 2016 een rondleiding volgen in en langs de mooiste van de 18 begraafplaatsen in de stad. Naast de ‘klassiekers’ Sint-Amandsberg en de Westerbegraafplaats komen ook de Zuiderbegraafplaats, Mariakerke en Gentbrugge aan bod. In Sint-Amandsberg is er een extra rondleiding onder de noemer ‘markante vrouwen’ en op de Westerbegraafplaats is er een over ‘kunstenaars en architecten’.

Aansluitend op deze funeraire wandelingen zal er op twee begraafplaatsen een tentoonstelling lopen die aansluit op het thema.

In Sint-Amandsberg zal in de Sint-Amanduskapel werk te zien zijn van Benoni met als titel ‘Remains’. Het toont een vervallen, onwerkelijke en kleurloze realiteit in prenten, waaruit de mensen verdwenen zijn en de restanten van hun cultuur een reusachtig kerkhof vormen.

In het afscheidscentrum van de Westerbegraafplaats loopt een tentoonstelling rond rituelen in diverse culturen. Samen met de buurtbewoners van de wijk brengt de Dienst Ontmoeten en Verbinden in beeld hoe dood een deel is van het leven.

Een plek voor de buurt: kom proeven op de publieksdag

De begraafplaatsen worden steeds meer gezien als groenoases. De Gentse begraafplaatsen zijn samen goed voor 60 hectare. De grote Westerbegraafplaats neemt daarvan 23 hectare in. Ter vergelijking, het Citadelpark meet 26 hectare. ‘De begraafplaatsen mogen meer en meer een plek worden om te joggen, kinderen te laten fietsen, een boekje te lezen, te genieten van de natuur of gewoon in het zonnetje op een bankje te zitten’, aldus schepen Sofie Bracke. ‘Meer en meer worden de parken opengesteld als doorgangszone voor de buurtbewoners. Zolang deze activiteiten in respect met het bezoeken van dierbare overledenen gebeurt, zijn dit mooie plekken om eventjes op adem te komen in de eigen wijk.’

Als afsluiter van de ‘Week van de Begraafplaatsen’, wordt iedereen op zondag 5 juni 2016 hartelijk uitgenodigd op de publieksdag op de Westerbegraafplaats. Op verschillende plaatsen op de begraafplaats zijn er allerhande dingen te doen en te vinden zoals een parcours met fietsjes, een leeshoek, samen schuilplekken maken voor egels, luisteren naar een boeiend verhaal, een popup cafetaria, enz. Op deze namiddag kunnen de bewoners ook hun mening kwijt over de nieuwe plannen van de Stad om deze begraafplaats kindvriendelijker te maken.

Bron: stad Gent

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button