De begraafplaats van Bunsbeek was onlangs aan de beurt om manueel onkruidvrij te maken. Al enige tijd kwamen er klachten binnen bij de gemeenten over onkruid op de begraafplaats. Zo was het op vele plaatsen in Vlaanderen.
Omdat bestrijden met chemische middelen verboden is in Vlaanderen, deed de gemeente een beroep op De Winning, de sociale werkplaats van Boerderij De Brabander in Kersbeek-Miskom, om de begraafplaatsen onkruidvrij te maken.
Dit meldt Het Nieuwsblad.
“Sinds het verbod op sproeien met pesticiden, is manueel onkruid wieden een gigantische opdracht”, zegt schepen Johnny Reweghs (SP.A). “Doordat het aantal crematies toeneemt, komt ook meer ruimte vrij tussen de graven. Onkruid krijgt zo makkelijk vrij spel. Het kan weliswaar ook worden weggebrand, maar ook dat is intense arbeid door veel mankracht. Het is nauwelijks bij te houden.” In Tienen zei een tijd geleden een schepen dat mensen zullen moeten leren leven met onkruid op wegkanten en openbare plaatsen.
Reweghs kondigt echter een test aan met een bioproduct. “Ik vernam dat spuiten met gegist sap van kattenstaart kerkhoven lange tijd onkruidvrij zou houden. Deze plant met purperen bloemen groeit in ’t wild en we gaan als het ware onkruid bestrijden met onkruidsap.”
Terwijl in Glabbeek de kerkhoven er nu netjes bij liggen, neemt in sommige gemeenten het aantal klachten toe. Onder meer in het Tiense Oplinter was er ongenoegen over onkruid. De stedelijke onderhoudsdienst stuurde vijf man naar het kerkhof voor een wiedbeurt. “Tienen telt elf begraafplaatsen en elke maand komt een daarvan aan de beurt”, aldus de ploegleider. “De volgende keer komt Grimde aan bod.” Ook daar waren er klachten. “Het gras staat zo hoog als de graven”, klonk het.