NieuwsUitvaart

Grafconcessie verlengen in Knokke-Heist: 5.000 euro

graf-met-groen1De hoge kostprijs voor het verlengen van een concessie op de begraafplaats van Knokke-Heist, moet nabestaanden afschrikken om concessies toch te verlengen.  Want men wil in Knokke-Heist één grote begraafplaats.  Tot 5.000 euro voor het verlengen van een grafconcessie, vinden nabestaanden absurd en ongelooflijk.

Een beetje verderop is er nog een begraafplaats en daar ligt de prijs een stuk lager.  Nabestaanden vinden het grof dat de gemeente zo een hoge prijs durft vragen voor het verlengen van een grafconcessie.  Die prijs is enkel ingesteld om nabestaanden af te schrikken.

Geen vaste bedragen 

Gemeenten en steden mogen zelf prijzen instellen voor grafconcessies.  Het is niet zo dat elke gemeente of stad in Vlaanderen helemaal dezelfde prijzen moet hanteren.

Een vrouw die dertig jaar geleden haar overleden vader in een grafkelder met concessie liet bijzetten, heeft onlangs een brief ontvangen van de gemeente.  Vijftien jaar geleden werd in dezelfde grafkelder haar moeder bijgezet.  De brief was een melding dat de concessie ten einde liep en dat het verlengen haar 5.000 euro ging kosten.

Absurd

“Dat zou me zomaar eventjes 5.000 euro kosten. Ik wist niet wat ik zag”, vertelt de vrouw. De vrouw nam meteen contact op met de gemeente, maar ving bot. “Ik zei dat het enorm duur was. Meer dan bevestigen, konden ze niet doen.” Dertig jaar geleden betaalde Marianne ‘amper’ 30.000 frank (zo’n 750 euro, red.). “Die 5.000 euro is dan ook absurd”, zegt ze.

“Het ergste vind ik nog dat indien we niet akkoord gaan om te betalen, de gemeente het graf van mijn ouders gaat aanzien als hun eigendom. Dat grafzerk kostte ons 100.000 frank (2.500 euro, red.). Zoiets is toch onaanvaardbaar? Welke normale werkmens of gepensioneerde heeft nu 5.000 euro opzij liggen om in een keer te betalen?”

Stoffelijke resten blijven liggen

De plannen om de lokale begraafplaatsen te laten verdwijnen, zitten op dit moment nog in een heel prille fase. Het is ook nog niet zeker of het effectief zover komt. “Sowieso blijven de stoffelijke resten voor altijd liggen onder de grond. Bedoeling is enkel om de bovenlaag te zuiveren van oude of beschadigde grafzerken en gras in te zaaien in de plaats.

Maar dat kan evengoed nog tientallen jaren duren. De nabestaanden zullen ook altijd bloemen kunnen leggen op het grasperk indien het zover zou komen. Wel worden geen nieuwe mensen meer begraven op de lokale begraafplaatsen”, klinkt het bij de gemeente.

bron: hln.be en eigen redactie

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button