Archief

Crematie, een manier van denken? | Uitvaartvlaanderen.be

Crematie: een manier van denken?

Cremeren en de opkomst ervan, een manier van denken?

is crematie een manier van denken?Is cremeren een manier van denken? De wereldwijde opkomst van crematie of cremeren, het verassen van een stoffelijk overschot na een overlijden, heeft volgens vele internationale kranten en uitvaartbronnen, te maken met de crisis waarin we ons wereldwijd bevinden. Kiezen voor crematie en de stijging van de keuze voor crematie, kan men vooral zien in regio’s waar vroeger veel begraven werd.

Ook in ons land is de stijging van het aantal crematies niet te stoppen. Als consument is men ook beter op de hoogte van wat men met de as kan doen, na crematie. De afgelopen jaren zijn de mogelijkheden bij asbestemming ook fors uitgebreid. Plechtigheden in een kerk of aula, worden in ons land ook steeds vaker gehouden wanneer de crematie al heeft plaatsgevonden. Zo wordt de urne vooraan centraal geplaatst, in de kerk of in een aula bij de begrafenisondernemer of in het crematorium.

Na de plechtigheid de urne meer naar huis of naar de begraafplaats

Wanneer de plechtigheid afgelopen is, trekt men met de urne naar de begraafplaats of wordt deze thuis uitgestrooid of in bewaring gehouden. De markt van urnen is daardoor enorm vergroot. Een grote keuze in urnen, tot zelfs de mogelijkheid tot gepersonaliseerde urnen, om de as in te bewaren.

Toch is men in landen, waar voorheen begraven bijna standaard was en soms nog is, erg bang voor de opkomst van crematie. Begrafenisondernemer zien daardoor een deel van hun omzet en winst verkleinen, omdat men geen grafkisten meer kan verkopen. In landen waar metalen grafkisten verkocht worden, kunnen deze metalen kisten niet verkopen om een lichaam in te laten cremeren.

Kiezen voor crematie een goedkoper alternatief?

Wanneer men kiest voor crematie, kiest men vaak ook voor een goedkoper alternatief. Zeker in landen waar een begrafenis duur is en wanneer men geen uitvaartverzekering voorzien heeft. Wat natuurlijk geen garantie is dat men alsnog zal moeten bijbetalen op het einde van de rit, wanneer de uiteindelijke factuur van de uitvaart in de brievenbus valt.

Zo is er bijvoorbeeld Amerika en Canada, die nu pas te maken krijgen met de scherpe opkomst van crematie, wellicht door crisis en omdat men nog een conservatiever beeld heeft over de dood , het geloof en wat er met een overledene dient te gebeuren. In deze landen is het toegelaten te cremeren in een kartonnen kist. De normen voor een kist zijn in deze landen niet zo scherp opgesteld als bij ons in Vlaanderen.

Enorm prijsverschil tussen een “technische” crematie en een klassieke begrafenis

De prijzen van een “technische” crematie in Canada komt op $2070. Dit in tegenstelling tot de gemiddelde klassieke begrafenisfactuur; $7789. Deze cijfers komen rechtstreeks van de National Funeral Directors Association en houden een klassieke grafkist en begrafenis in. Een enorm prijsverschil.

Voor de werkgelegenheid in de uitvaartsector brengt dit ook gevolgen mee. Van de 137.000 werknemers in 2005 zijn er nu nog 132.000 in actieve dienst. Het enorme prijsverschil tussen een simpele crematie met goedkope urne en een klassieke teraardebestelling zal hier veel mee te maken hebben.

De National Funeral Directors Association roept zijn aangesloten begrafenisondernemers op om de focus op service te leggen. Alsook op de verkoop van urnen, en een brede waaier aan urnen aan te bieden aan hun rouwende families. Een gepersonaliseerde urne voor een militair of brandweerman, het is allemaal mogelijk. Slechts een kwestie om het voor te stellen aan de nabestaanden en ze tevreden te stellen.

31/05/2012

Share/Bookmark

pijltjeAlles over begrafenissen en aanverwante onderwerpen

pijltjeNieuwsarchief

pijltjeBekende overledenen 

©Uitvaartvlaanderen.be

______________________________________________________________________________

 

 

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button