Hoe maakt men een begrafenis goedkoop?
Hoe maakt men een begrafenis goedkoop?
Hoe maakt u een begrafenis goedkoop, de realiteit
Hoe kan men een begrafenis goedkoop maken? Kan het goedkoop gemaakt worden? Dit is de vraag die vele mensen stellen. Een begrafenis kost geld. Hoe je het ook draait of keert, er zijn kosten aan verbonden. Zelfs al bestelt men een “budget uitvaart”, kost een begrafenis geld. Hoe minder men bestelt, hoe goedkoper de begrafenis wordt. Dat is een zeer simpele logica.
Dit geldt voor elke handelaar, zoals een bakker of een slager. Hoe minder brood je bestelt, hoe minder men moet betalen. Hoe minder vlees men bestelt, hoe minder men ervoor moet betalen. Bij een begrafenis is dit niet anders. Je bestelt een dure kist, veel rouwbrieven, veel bidprentjes van hoge kwaliteit, een volgwagen, een grote rouwadvertentie (wat heel duur kan uitvallen!) en veel bloemen. De factuur zal hoger zijn, dan wanneer je alles matig houdt.
Wat krijg je voor je geld bij een goedkopere uitvaart?
De grote vraag is; wat krijgt men voor zijn geld? Bij de goedkopere uitvaarten zitten enkel basisdiensten inbegrepen. Dit wil zeggen dat enkel het hoogstnoodzakelijke gebeurt. Al dan niet met een afscheidsplechtigheid in een aula (indien de gekozen formule een afscheidsplechtigheid omvat). Een kerkelijke plechtigheid kost geld. Indien de begrafenisondernemer over een aula beschikt, kan het zijn dat dit ook in het pakket inbegrepen zit.
Het is fout te denken dat men bij het kiezen van een budget begrafenis of goedkope begrafenis, een uitvaart zal krijgen die men meestal te zien krijgt. Deze goedkope begrafenis kent geen grote dure kist, veel rouwbrieven, veel bidprentjes en veel bloemstukken. Enkel de basis gebeurt. Dat wil zeggen dat de begrafenisondernemer de begrafenis bespreekt. Veelal moet alles gebeuren volgens het plan dat het best past voor de begrafenisondernemer in kwestie.
Het minimum aan diensten en producten
Het lichaam wordt begraven in een goedkope kist en met een (vaak) alternatieve lijkwagen naar de begraafplaats gebracht. Er wordt, indien gekozen voor een begrafenis, geen concessie aangekocht bij de gemeente. Het betreft dan een gewoon graf, met minimum grafduur van tien jaar (in Vlaanderen).
Daarna is de vraag, kan elke begrafenisondernemer niet voor een goedkope prijs werken? Wanneer men alles op zou tellen, kan eender welke begrafenisondernemer niet voor deze goedkopere prijs werken, wanneer enkel het hoogstnoodzakelijke dient te gebeuren? Deze vraag stellen veel begrafenisondernemers zich. Hier en daar in Vlaanderen, springen er begrafenisondernemers uit die met een goedkope begrafenis of uitvaart op de markt komen.
Is er tijdens tijden van crisis echt vraag naar een hele goedkope begrafenis? Willen nabestaanden iemand die hun dierbaar is, op zulke wijze begraven? Zonder afscheid, rouwbrieven, bidprentjes, een mooie plechtigheid? Met een goedkope kist in een niet geconcedeerd graf?
Een ding is zeker, de markt van de uitvaart houdt rekening met de huidige economische omstandigheden en speelt erop in. De markt van de uitvaart, verandert met deze van vroeger, toen men nog cash de uitvaart betaalde op de dag van de uitvaart.
17/11/2012
©Uitvaartvlaanderen.be
Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.