SCI, uitvaartbedrijf en uitvaartverzekeraar krijgt enorme kloppen
SCI, uitvaartbedrijf en uitvaartverzekeraar krijgt kloppen
Sci, een groot Amerikaans uitvaartbedrijf én uitvaartverzekeraar krijgt het te verduren
SCI, één van de grootste Amerikaanse uitvaartbedrijven die begrafenisondernemers, begraafplaatsen en uitvaartverzekeringen verkoopt, werd dit weekend door een CNN programma volledig onderuit gehaald. Het ene schandaal na de andere. Alles komt neer op één eindresultaat; het moet zoveel mogelijk geld opbrengen, ten koste van de consument die financieel en emotioneel volledig misbruikt wordt, zo vertellen getuigen.
Dat er over gans de wereld, grote uitvaartbedrijven bestaan, die begrafenisverzekeringen verkopen én begrafenissen uitvoeren, weet iedereen. Toch heeft dit zo zijn nadelen. Zeker wanneer een bedrijf zoals SCI, zulk marktaandeel krijgt, telt er vaak maar één ding en dat is: zoveel mogelijk geld binnenhalen. Dit weekend werd er een programma uitgezonden die de uitvaartsector in Amerika onder loep nam. Wat er als resultaat te zien was, tart alle verbeelding, op vele vlakken.
“60 Minutes” meer dan 7 minuten werd SCI door het slijk gehaald
“60 Minutes” noemt het programma dat vertelde over de wantoestanden op begraafplaatsen en uitvaartbedrijven in Amerika. Begraafplaatsen in Amerika zijn vaak eigendom van deze grote uitvaartbedrijven, zoals SCI. Door het feit dat er amper een wetgeving is geschreven die landelijk alles regelt op de begraafplaatsen, vaak ook niet anders in de verschillende staten, kunnen de bedrijven zelf regels toepassen. Het gaat zelfs soms zo ver dat men een lichaam opgraaft om er een ander iemand op die bepaalde plaats te herbegraven.
Verschillende getuigenissen maken duidelijk dat dit meermaals gebeurd is. Een vader overleed, werd door SCI begraven op een bepaalde plaats, op een begraafplaats van SCI. Enkele weken later wilde men de vader ontgraven om er een ander lichaam te begraven, waaraan men weer geld zou aan verdienen, de vader zou dan elders begraven worden. Zonder de toestemming van de familie, werd deze opdracht toch uitgevoerd, door SCI, het uitvaartbedrijf. De familie moest dit zelf ontdekken wanneer men naar de begraafplaats ging.
Burr Oak, een schandaal van grote schaal
Zo is er ook het schandaal van “Burr Oak”. De begraafplaats kwam in 2009 in de media, door het constant opgraven van lichamen om de grondconcessies door te verkopen aan recentere overledenen. De lichamen werden in massagraven herbegraven, bepaalde families weten niet eens waar het lichaam van hun dierbare overledene herbegraven werd. “Burr Oak” heeft nooit begraven met een duidelijke structuur, er werd dus in het wilde weg begraven.
Niet alleen de begraafplaatsen kwamen in opspraak, ook de manier waarop het uitvaartbedrijf zijn consument behandelde is ver van netjes. Een voorafregeling was zogezegd volledig waterdicht, toch mocht een moeder een extra 2.550 dollar betalen om een graf te openen en te sluiten, bovenop de concessiekost van het bepaald graf. Zo gaat het verder. Een consumentenorganisatie die instaat voor de consument van de begrafenissector, wordt overspoeld met zulke verhalen. Van fraude tot schandalige praktijken op begraafplaatsen. Meestal komen de klachten van één bedrijf: SCI
Kan dit ook bij ons gebeuren?
De begraafplaatsen in ons land, zijn in de handen van de staat, de overheid. Onze begraafplaatsen vallen onder een stricte wetgeving. Elk graf heeft een unieke nummering en men heeft een duidelijk register wie er waar begraven werd en tot wanneer een bepaalde grafrust duurt. Geen enkel graf is momenteel in handen van een privé-bedrijf. Toch is dit al wél mogelijk in onze buurlanden. Waar grafconcessieprijzen enorm hoog kunnen oplopen net omdat deze privé worden en kunnen worden opgericht.
Wanneer er ooit een Europese richtlijn komt, die het mogelijk maakt dat onze begraafplaatsen privé kunnen worden opgericht, zou het kunnen dat ook onze concessieprijzen zullen stijgen. Toch wanneer we zouden begraven worden op een privé begraafplaats die hoge prijzen hanteert. Een uitvaart in onze buurlanden, is aanzienlijk duurder dan in ons land. Wellicht zullen bepaalde concessieprijzen op privé begraafplaatsen daarmee te maken hebben, al is het maar voor een klein deel. Dit zonder de kost van een grafsteen gerekend.
Hoe is de situatie bij ons op dit moment?
Geen enkel privé bedrijf heeft een begraafplaats in eigen handen. Dus wordt elk graf klaargemaakt door onze overheid, die veelal geen gigantisch hoge prijzen vraagt voor zijn concessies. Toch niet als men de prijzen met andere buurlanden vergelijkt. Ook al is er op dit ogenblik zeker al sprake van schaalvergroting en grote bedrijven die begrafenisondernemers opkopen, in onze begrafenissector, kan men niet spreken van schandalen op onze begraafplaatsen. Of deze zouden nog niet in de media gekomen zijn.
Onze wetgeving houdt de regels van de begraafplaatsen vrij strak. Wanneer een lichaam zou worden ontgraven, doordat een concessie niet hernieuwd werd, hangt er een jaar vooraf een boodschap aan het desbetreffende graf. Alsook aan de ingang van de begraafplaats. Dit geeft mensen de mogelijkheid de concessie te hernieuwen. Zomaar een lichaam verwijderen, kan niet en is wettelijk niet toegelaten. Tenzij de minimum grafrust van tien jaar werd gerespecteerd en er geen concessie op het graf genomen werd. Of wanneer het parket een ontgraving beveeld voor onderzoeksdoeleinden.
Bekijk het videofragment:
21/05/2012
Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.