Archief

Uitvaartverzekeringen in Nederland onder vuur

Uitvaartverzekeringen in Nederland onder vuur

De uitvaartverzekeringen in Nederland worden onder de loep genomen

Uitvaartverzekerin in Nederland zwaar onder vuurDe uitvaartverzekeringen in Nederland werden erg goed onder de loep genomen. Een rapport, opgemaakt door de Autoriteit Financiële Markten (AFM), breekt de uitvaartverzekering in Nederland af.  Het AFM, dat de minister Jan Kees De Jager van financiën adviseert, zegt dat er aan de consument op een incorrecte, onduidelijke en mogelijk misleidende wijze informatie wordt gegeven.

De AFM is momenteel nog bezig met een onderzoek naar de uitvaartverzekeringen, maar omdat er al een tijdje discussie over is in de Tweede Kamer, brengt de AFM alvast een voorlopig advies uit aan de bevoegde minister.

 

De verzekeraar is niet de juiste persoon om uitleg te geven over de uitvaart

De AFM betwijfelt dat de verzekeraar de geknipte persoon is om de consument zeer uitgebreid over de uitvaart te informeren en maakt de opmerking dat men hiervoor te veel tijd voor neemt.  “De prikkel van de provisie gaat hiermee in tegen het belang van de klant”, aldus de AFM in haar brief aan De Jager.  De provisies worden opgedreven naargelang de leeftijd en het bedrag waarvoor men een verzekering neemt.  Verzekeraars zeggen dat de hoogte van de provisie ook onder meer wordt bepaald door het adviestraject dat wordt doorlopen.

 

Nabestaanden weten vaak niet wat de uitvaartverzekering inhoudt

Een andere opmerking is dat de verzekerde niet betrokken is bij het uitkeren van het bedrag bij overlijden, dat zijn de nabestaanden.  Zij weten vaak niet wat voor een verzekering werd afgesloten.  Dit laat te veel ruimte voor “gesjoemel” luidt het.  Alsook het feit dat de uitvaartverzekering niet altijd de volledige kost van de uitvaart dekt en men vaak nog een bedrag moet bijbetalen.

Daarom wordt de verzekerde na een aantal jaar gecontacteerd om het verzekerde bedrag te verhogen omdat het niet meer toereikend is.
Volgens het AFM gaan te veel verzekeraars uit van veel te hoge kosten van de uitvaart.  Zo worden er “onrealistische bedragen” genoemd.  Van rond de 9000 euro genoemd, die kunnen oplopen tot 40.000 euro over twintig jaar.  Terwijl de gemiddelde kost van een begrafenis in Nederland rond de 6.500 euro bedraagt, wat toch ook al een hoge kost is.

Er wordt ingespeeld op de emotie van het moment, wanneer men denkt aan de eigen dood. “Er wordt ingespeeld op de emotie van de consument om een verzekering aan te gaan of om het verzekerde bedrag te verhogen, bijvoorbeeld door te verwijzen naar de kosten die nabestaanden moeten betalen. Een consument zal hierdoor in mindere mate in staat zijn om een objectief geïnformeerd besluit te nemen” aldus de AFM.

 

Provisieverbod

Minister De Jager ziet geen andere oplossing dan een provisieverbod in te voeren.  Maar hierdoor zien vele Kamerleden problemen voor de financieel iets zwakkere consument.  De uitvaartverzekering zou dan niet meer toegankelijk genoeg zijn.  De Kamer vroeg om alternatieve oplossingen om dit probleem op te lossen, maar minister De Jager zag geen anderen oplossingen voor de hand liggen. Ook de AFM meldt in haar eerste bevindingen van het onderzoek nog geen andere oplossing om misstanden aan te pakken. De AFM is op dit moment in gesprek met de verzekeraars van uitvaartverzekeringen over haar voorlopige onderzoeksresultaten. In het najaar zal de AFM haar definitieve bevindingen publiceren.

Dela furieus

Op de website van Dela wordt meteen een tegenreactie geplaatst.  Het rapport van de AFM wordt volledig afgebroken en er wordt geschreven dat het inhoudelijk rammelt.  De AFM is dit onderzoek gestart naar aanleiding van 12 klachten die waren binnengelopen in 2011.  Amper 12 klachten op tien miljoen polissen in de markt, vindt men een goed resultaat.  Het is te verwaarlozen dat er voor twaalf klachten zulk onderzoek wordt georganiseerd, althans zo schrijft men op de website van Dela.  Dat er desondanks verbeteringen mogelijk zijn, ontkent Dela niet.  Wat het veronderstelde corrigerende element van een provisieverbod is, is onduidelijk. In alle gevallen moet de informatie kloppen, daar draagt een provisieverbod niet aan bij, de keurmerken voor uitvaartverzekeringen dragen daar wel aan bij.

Share/Bookmark

©Uitvaartvlaanderen.be

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button