NieuwsUitvaart

Begrafenisondernemer: hippe job? Blijf realistisch!

Is het beroep van begrafenisondernemer een hippe job?  Volgens verschillende geschreven media vandaag wél.  Zo hip zelfs dat er een wachtlijst in Antwerpen wordt aangelegd om de cursus te kunnen volgen.  Maar is dat ‘hippe’ gevoel er rond wel gegrond?

Wat de mensen zien in de aula of kerk is een man of vrouw met een team, mooi gekleed, chique lijkwagen staat te blinken in de zon.  Dat is wat men ziet.  De realiteit vertelt dan dat het werk voorbij is.  Want het echte werk van een begrafenisondernemer is voor de uitvaart.

Een feestje plannen?  Forget it!

Laat ons beginnen bij het begin.  Wachtdiensten.  Van wacht zijn dag en nacht.  Feestjes plannen voor binnen een aantal weken?  Forget it!  Je job gaat voor én je kan gebeld worden.  Wees voorzichtig met alcohol.  Zeker tijdens de feestdagen, waarbij veel controle is, en wie weet moet je naar een overlijden waarbij politiediensten en parket aanwezig is, straks ruikt men de alcohol…  en wat dan?

 

Een kluwen 

Zorg dragen voor de overledene, communiceren met de familie, parochies, voorgangers, allerhande leveranciers.  Een kluwen waar men, als met niet uit het juiste hout gesneden is, noch kop noch staart aan krijgt.  U weze gewaarschuwd, het is een intensieve job.  Overlijdens komen ook niet gepland maar meestal op een hoop bij elkaar.

 

“Ik wil enkel lichamen opbaren”

Velen denken: “Ik ga omgaan met de families” of “ik wil enkel de overledenen opbaren” of nog beter “ik wil met die knappe lijkwagen rijden”.  Geen van al deze punten omvatten een fulltime job.  Ook geen parttime job.  Want al deze bovenstaande punten kunnen geen fulltime job in de uitvaartsector zijn.

 

De cursus en de werkvloer zijn twee verschillende werelden

Daarenboven is de opleiding op papier en in de klas, met alle respect voor de vakkundigheid van de leerkrachten, niet hetzelfde als de ervaring op de werkvloer.  Dat is gewoon zo en kan niemand ontkennen.  De opleiding volgen zonder ervaring in de realiteit, is eigenlijk helemaal niet aan te raden.  Want een uitvaartonderneming beginnen zonder enkele jaren ervaring is quasi onmogelijk.

 

Kleine details maken veelal het verschil

Een begrafenisonderneming en het beroep op zich hangt aan elkaar van kleine details.  Vaak kleine details maar met grote consequenties voor de nabestaanden.  Zonder werkervaring in de uitvaartsector, zal het heel moeilijk zijn om in de sector te beginnen.  Eerst werken dan op jezelf beginnen, lijkt een logische stap.  Dan nog is het niet eenvoudig, maar voor wie het écht klikt, zal niemand ze stoppen.

 

Tientallen sollicitaties ontvangen

Over de jaren heen heeft Uitvaartvlaanderen.be – Uitvaartpro.be tientallen sollicitaties ontvangen.  Men wil werken in de uitvaartsector, maar liefst 9-17.  Kantooruren en geen wachtdiensten, enkel met de mensen omgaan… Alle verschillende eisen hebben we al ontvangen.  De realiteit is heel anders.  Vanwaar de ‘hippe’ hype, blijft de vraag.  Of er werk is of zal zijn voor allen, is ook nog de vraag.

Wat houdt een job in de uitvaartsector in:

  1. Aangifte overlijden
  2. Vervoeren overledenen (dag en nacht)
  3. Opbaren overleden in alle omstandigheden, ongevallen, zelfdoding, …
  4. Uitvoeren van de uitvaart, in de kerk/aula/kerkhof/crematorium
  5. Omgaan met verdriet en rouwende nabestaanden
  6. Drukwerk
  7. Onderhoud wagenpark/rouwcentrum
  8. Weekend- en nacht werk (stand-by)
  9. Geen vaste uren, een overlijden komt nooit gepland
  10. Werken wanneer er gewerkt dient te worden (lange dagen)
  11. Voorbereidend werk (kist/urne, naamplaatjes, bloemen, bidprentjes, wagens laden, grafmarkeringen, vervoer crematorium,… ) naar de uitvaart toe
  12. Administratieve taken
  13. Oog voor detail is belangrijk
  14. Sereen kunnen opstellen
  15. Sociale persoonlijkheid
  16. Regelen van formaliteiten, begraafplaats e.d.

Neem contact op met begrafenisondernemers in uw buurt, enkel indien geen van de bovenstaande punten u afschrikken. Werken in de uitvaartsector is géén 9-17u job! Bent u geïnteresseerd?  Solliciteer eerst in uw eigen omgeving.

Gerelateerde onderwerpen

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button