Crematorium – Crematie
De plaats waar crematies plaatsvinden, verassing
Het crematorium is de plaats waar de doden gecremeerd worden. Naast begraven heeft men de mogelijkheid om een overledene te laten verassen. Het verbranden van het stoffelijk overschot tot men enkel nog beenderresten over heeft. Deze beenderresten zijn door de verbranding zeer breekbaar en worden verwerkt tot as. De as die later wordt bijgezet in een columbarium, urnenkelder of een graf, is dus voor een groot deel afkomstig van het menselijk beenderstelsel.
Crematoria in ons land
In België zijn er crematoria in Antwerpen, Brussel (Ukkel), Lochristi (Gent), Luik, Turnhout, Vilvoorde, Kortrijk, Leuven, Brugge, Bergen, Hasselt en Charleroi (Gilly). Sinds kort is er ook in Sint Niklaas en er wordt nog een gepland in Aalst, te Oost-Vlaanderen. Crematoria dienen te worden beheerd in een neutrale houding, door de lokale overheid.
Crematoria worden door de overheid gebouwd en opgetrokken. Geen enkel privé bedrijf kan beweren dat ze crematoria bezitten in België daar de wetgeving dat op dit ogenblik verbiedt.
Het nieuwe crematorium in Sint-Niklaas behoort tot de meest moderne crematoria in gans Europa. Het duurde zestien jaar voor er in ons land een nieuw crematorium geopend werd. De totale duur van de bouwwerken was twee jaar. Het nieuwe moderne en transparante knappe crematorium kostte zo’n 9 miljoen euro.
De intercommunale Westlede doet het beheer van dit crematorium. Ze willen de wachttijden verkorten en in het nieuwe crematorium een 2500 crematies per jaar uitvoeren.