Hersendood, wanneer is iemand hersendood?

Hersendood, wanneer alle functies van de hersenen niet meer werken

Onder hersendood wordt verstaan het volledig en onherstelbaar verlies van de functies van de hersenen. Dit inclusief de hersenstam en het verlengde merg. De persoon kan niet meer zelfstandig ademhalen en dient beademing te krijgen van een toestel. Alle hersenfuncties zijn uitgevallen en het lichaam kan de bloeddruk en temperatuur niet meer regelen. Deze toestand is juridisch gelijkgesteld aan de dood. Als de eventuele beademing wordt gestopt zullen alle weefsels snel beginnen af te sterven. Vaak worden de nabestaanden of familieleden in een dergelijke situatie voor een moeilijke keuze gezet.

Hersendood wordt vastgesteld door een arts na het volgen van een vastgestelde procedure, waarin diverse onderzoeken worden gedaan. Deze bestaat uit de volgende fasen:

1. Algemeen Onderzoek

Uitsluiten dat er geen oorzaken van bewusteloosheid en reactieloosheid in het geding zijn die de hersendooddiagnose onbetrouwbaar maken. Het gaat dan om:

Hypothermie: lichaamstemperatuur gelijk aan, of lager dan 32 graden Celsius

Intoxicatie (Barbituraatcoma)

Hypotensie: systolische bloeddruk gelijk aan, of lager dan 80 mm Hg

Blokkade van de neuromusculaire overgang

Ernstige biochemische of metabole stoornis, voor zover geen onderdeel van het falen van hersenstam of verlengde merg.

 

2. Klinisch Neurologisch onderzoek uitgevoerd door een neuroloog of neurochirurg:

Afwezigheid van bewustzijn en pijnprikkels met gebruik van Glasgow Coma Schaal

Afwezigheid van hersenstamreflex

Aanwijzingen voor de afwezigheid van spontane ademhaling

 

3. Aanvullend onderzoek

Afwezigheid van elektrische hersenactiviteit aangetoond met Elektro-encefalografie (EEG)

Ontbreken spontane ademhaling, aangetoond met apneutest

Op een intensivecareafdeling kan het lichaam van een hersendode nog enige tijd blijven functioneren door het toepassen van kunstmatige ademhaling. Dit door middel van een beademingstoestel. Wanneer iemand hersendood wordt verklaard, kan dat voor nabestaanden een moeilijk te verwerken mededeling zijn.

Door de kunstmatige beademing ziet de hersendode er niet dood uit; lijkt te slapen, heeft een normale huidkleur en voelt nog warm aan. Op de monitor is de hartslag te zien. Op basis van de eerder genoemde criteria wordt deze persoon door artsen toch als overleden beschouwd. Men dient als familie de keuze te maken of de beademing al dan niet wordt gestopt.

Een jonge hersendode is een ideale orgaandonor, omdat de organen bij kloppend hart (en met beademing) in goede toestand blijven tot ze kunnen worden uitgenomen. De meeste gevallen treden op na ongevallen met schedelletsel of na een hersenbloeding.

Bron: wikipedia en uitvaartvlaanderen.be

Back to top button