Flexibele jobs in de uitvaartsector
Flexibele jobs in de uitvaartsector
Om het zwartwerk in de uitvaartsector tegen te gaan komt er een statuut van gelegenheidswerknemer. Zo kan de begrafenisondernemer begrafenisondernemers sneller en efficiënter personeel kunnen inschakelen. Dat staat in een wetsontwerp van staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld), waarvoor de ministerraad vrijdag het licht op groen heeft gezet. Dat staat onderanderen te lezen in het Nieuwsblad.
3.000 tijdelijke en losse medewerkers
In ons land zijn zowat 522 werkgevers en 4.920 werknemers actief in de uitvaartsector, onder wie een 3.000-tal werknemers occasioneel. De occasionele medewerkers zijn veelal bekend als de ‘dragers’ tijdens begrafenissen. Omdat een overlijden meestal onverwacht komt, moeten begrafenisondernemers snel en eenvoudig mensen kunnen inschakelen. Vaak is administratie een probleem want men moet aan heel wat administratieve verplichtingen voldoen, als begrafenisondernemer. Dit terwijl begrafenisondernemers onmogelijk kunnen inschatten hoeveel begrafenissen ze de week nadien moeten organiseren en uitvoeren, legt staatssecretaris De Backer uit.
Zwartwerk
Het gevolg is zwartwerk, vertelt De Backer. Daarom voert hij met de steun van de sociale partners een statuut van gelegenheidswerknemer in, net zoals dat vandaag al bestaat in de horeca en in de land- en tuinbouw. Dat statuut staat open voor werkenden, gepensioneerden en inactieven. Onder dat statuut kan een werkgever zijn werknemers zonder een vast uurrooster gemakkelijk oproepen. Net zoals in de horeca volstaat een mondelinge overeenkomst. Daar tegenover staat dat alle gewerkte uren wel moeten geregistreerd worden in het zogenaamde dag-Dimona systeem.
Controles op afstand
Volgens de staatssecretaris zullen controles meer vanop afstand gebeuren, via zogenaamde knipperlichten. “Het spreekt voor zich dat inspectiediensten werknemers in deze sector niet even kunnen vragen om het werk neer te leggen om een controle te houden”, legt De Backer uit. “Door het wettelijk kader te vereenvoudigen dat flexibele tewerkstelling mogelijk en betaalbaar maakt, wordt zwartwerk bij de wortel aangepakt.”
bron: nieuwsblad.be