BegraafplaatsenNieuws

Tot 1250 graven dreigen te verdwijnen in Bilzen

Tot 1250 graven dreigen te verdwijnen in Bilzen

In Bilzen wil men tot 1250 graven ontruimen omdat er een heus plaatsgebrek dreigt op de lange termijn. Het gaat voornamelijk over graven zonder concessie die aan de zijlijn van de begraafplaats liggen. De graven liggen er al langer dan 15 en daarmee hebben ze hun termijn overschreden.

De gemeenteraad besliste dinsdag de plannen goed te keuren. “Het gaat om graven zonder concessie, die een ligtermijn van 15 jaar hebben. Het gebruiksrecht is dus tijdelijk, maar wordt overschreden met 20 tot 50 jaar”, legde schepen van Kerkhoven Guido Cleuren (Beter Bilzen) uit. “Met de ontruiming kunnen we die onrechtvaardigheid rechttrekken.”

“We merken ook dat er heel veel niet-bezochte en beschadigde graven zijn. Bovendien kunnen we met de bovengrondse en ondergrondse ontgravingen plaatsgebrek op lange termijn voorkomen. Op een deel van de vrijgekomen grond zullen we nog een parkzone inrichten om het kerkhof te vergoenen.”

De schepen gaf nog aan dat kindergraven onaangeroerd blijven. “De communicatie zal verlopen via aanplakkingen. Een jaar lang krijgen de nabestaanden de tijd om een concessie aan te vragen en een herbegraving mogelijk te maken. De anderen worden herdacht door een monument met daarop alle namen van de overledenen.”

©Stad Bilzen

Geen begrip

Het voorstel viel echter niet in goede aarde bij gemeenteraadslid Frieda Brepoels van oppositiepartij N-VA. “Op het plan zie je allemaal rode vakjes. Ik kan bijna niet geloven dat de meerderheid dergelijke grootschalige opruiming aan de gemeente voorlegt.”

“Er zijn inderdaad oude graven bij, maar ook heel wat uit de jaren ’80 en zelfs begin 2000. Ik denk dat we er geen idee van hebben welk leed en verdriet dit bij de mensen zal veroorzaken. De stad zal daarmee de komende jaren een ravage aanrichten. Bovendien zullen de werken zorgen voor een slagveld op het kerkhof. Maandenlang zullen mensen er moeten wegblijven. Ik heb hier absoluut geen begrip voor.”

Dat er onbegrip is voor de grootschalige plannen is begrijpelijk. Toch is plaatsgebrek ook een pijnlijke zaak voor wie er begraven wil worden. Vaak zijn graven slecht onderhouden en kan er een akte van verwaarlozing worden geplaatst, zodat een graf ook beëindigd kan worden, na de minimum grafduur van tien jaar in Vlaanderen.

Citaten: hln.be
Bron: hln.be en eigen redactie

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button