Archief

Aartsbisschop Leonard over crematoria

Aartsbisschop Leonard over crematoria

Aartsbisschop Leonard spreekt zich uit over crematoria en de “doodsindustrie”

Aartsbischop Leonard spreekt zich scherp uit over crematoria en de “doodsindustrie”. Na een bezoek aan het crematorium van Vilvoorde liet Leonard van zich horen: “Het was de eerste keer dat ik een dergelijk heiligdom van de doodsindustrie betrad. Deze technische benadering van de dood maakte op mij een macabere indruk”, zegt Léonard in Pastoralia, het beleids- en informatieblad van het aartsbisdom Mechelen-Brussel.

“De katholieke Kerk is niet radicaal gekant tegen cremeren maar heeft wel een duidelijke voorkeur voor begraven. Als ik het commentaar van de beheerders van het crematorium goed begrepen heb, kiezen gelovigen van de orthodoxe Kerk en van het jodendom en de islam zelden of nooit voor crematie, ook al kost die minder dan een begrafenis. Ik loof de kracht van de overtuiging van mensen die geen crematie van hun bloedverwanten wensen en die bereid zijn daar een prijs voor te betalen”, stelt Léonard.

“Bovendien beschikt elke parochie tot in het kleinste dorp over een kerk waarin de gemeenschap familie en vrienden kan verzamelen rond het lichaam van de overledene. De andere christelijke belijdenissen en de vrijzinnigen hebben dat voordeel niet en kiezen voor hun vieringen gemakkelijker voor het crematorium. De katholieke Kerk weigert niet om hier een gebedsmoment te houden, evenmin als op het kerkhof, maar zij zal altijd de voorkeur geven aan de liturgie in de Kerk en de begrafenis op het kerkhof.”

De Federatie van Belgische Begrafenisondernemers reageert

“Monseigneur Léonard spreekt vooral voor eigen rekening. Zijn uitspraken verwonderen mij niet echt. Hij is een oude man met een oude visie”, zegt Johan Dexters, de voorzitter van de Belgische Begrafenisondernemers, in Het Laatste Nieuws.

“Crematoria werken met veel respect en ingetogenheid. Er zijn kerken waar ook drie begrafenissen na elkaar plaatsvinden. Moeten we dan ook van een industrie spreken?”, besluit Dexters, die nog meldt dat het uit de lucht gegrepen is dat crematies goedkoper zijn dan begrafenissen. “Beiden kosten tussen 4.000 en 5.000 euro.”

Crematoria reageren op het nieuwsbericht

Chris Coenegrachts van het crematorium van Lochristi zegt dat Léonard hier al in de fout ging. ‘Vilvoorde is het oudste crematorium van ons land, dat trouwens straks gesloten zal worden. Waarom kwam hij niet naar een nieuwer crematorium, dan zag hij meteen dat wij absoluut niet macaber zijn.’

Coenegrachts: ‘Een crematie is áltijd duurder dan een begrafenis, die in wezen gratis is. Ik nodig de aartsbisschop uit voor een gesprek opdat hij zou weten waarover hij praat en misschien zal beseffen dat hij nu veel gelovigen schoffeert. Meer dan de helft van de crematies die wij doen, zijn van mensen van wie de nabestaanden aangaven dat ze gelovig waren. Veel van die overledenen kregen trouwens eerst een kerkelijke dienst en werden dan naar het crematorium gebracht.’

Crematie is vooral een keuze van de overledene of nabestaanden

Dat crematie een keuze is van de “doodsindustrie” is fout. De keuze voor crematie ligt vooral bij de overledene zelf of de nabestaanden. Vaak is de keuze snel duidelijk wanneer een begrafenisondernemer een begrafenis gaat regelen. Begraven of cremeren, de keuze wordt snel gemaakt door de nabestaanden. Waarom de uitvaartindustrie daarom met de vinger gewezen wordt is nog maar de vraag. Het is eerder de maatschappij die om crematie vraagt, eerder dan de uitvaartindustrie.

6/4/2013 ©Uitvaartvlaanderen.be – bron: Belga – VRT – nieuwsblad

Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button