BegraafplaatsenNatuurbegraafplaatsNieuwsOpmerkelijk

Al 9 keer is gebruik gemaakt van de natuurbegraafplaats in Gent

Al 9 keer is gebruik gemaakt van de natuurbegraafplaats in Gent

De natuurbegraafplaats in Gent is volgens de stad al dubbel zoveel gebruikt dan men eigenlijk verwachtte.   “Dat is dubbel zoveel als we verwacht hadden, mensen zijn duidelijk bezig met andere manieren om begraven te worden”, verklaart schepen Isabelle Heyndrickx (CD&V). Op de begraafplaats mogen enkel biologisch afbreekbare urnen of kisten gebruikt worden om te begraven.

De stad Gent was eind september 2021 dé Vlaamse primeur: een natuurbegraafplaats zonder gedenktekens waar as verstrooid kan worden en biologisch afbreekbare urnen én kisten begraven mogen worden. Dat laatste gebeurt tot nu toe nog nergens anders in Vlaanderen.  De bio begraafplaatsen slaan overal aan in andere gemeenten.  In andere gemeenten mogen tot nu toe nog enkel maar biologische urne begraven worden.

Natuurlijke begraafvormen

“We hebben een natuurbegraafplaats ingericht omdat we voelden dat er meer vragen kwamen naar natuurlijke begraafvormen. Dat er nu al 9 mensen een rustplaats hebben gevonden, toont dat er toch een doelgroep is die hierop zat te wachten”, verklaart schepen Heyndrickx in het VRT nieuws.

In Drongen zijn er nu 4 urnen en 1 kist begraven. Ze gaan op in een groene omgeving en moeten over 25 jaar, wanneer de concessie verloopt, vergaan zijn. Op de natuurbegraafplaats zijn ook 4 mensen verstrooid. “Er is nog ruimte, op de begraafplaats kunnen tot 600 mensen begraven worden.” vertelt schepen Heyndrickx verder.

Eind volgend jaar een begraafbos in Gent

Gent wil eind volgend jaar ook een begraafbos openen, ook in Drongen. Dat komt er in Vinderhoutse Bossen. “Er zal geen toegangspoort zijn, geen gedenktekens, niets dat er op wijst dat het om een begraafplek gaat. Mensen kunnen er op een eigen manier hun dierbare herdenken”, verklaart schepen Heyndrickx. Daar zullen geen lichamen begraven mogen worden.

De Vlaamse wetgeving voorziet dat steden of gemeenten begraafplaatsen kunnen inrichten op hun eigen grondgebied.  Tot op heden mogen er geen privé begraafplaatsen geopend worden (zoals in bepaalde buurlanden wel kan), tenzij zij historisch al ingericht waren.  Denk bijvoorbeeld aan kloostergebouwen, die hebben soms nog hun eigen begraafplaats.

Graven minder populair

Gent telt in totaal 19 begraafplaatsen. In het algemeen is de populariteit van het klassieke “grondgraf” er overal licht gedaald, ongeveer een derde van de overledenen vindt er een laatste rustplaats te Gent. Crematie met uitstrooiing wint de voorbije tien jaar fors aan belang, ongeveer een kwart kiest er nu voor. Dat geldt ook voor andere gemeenten, die de asverstrooiing steeds vaker zien plaatsvinden.

Waarom kiest men vaker voor asverstrooiing?

Families komen steeds minder op begraafplaatsen.  De asverstrooiing vraagt geen onderhoud, zoals je dat met een klassiek graf of urnenveld/columbarium wel hebt.  Wanneer men kiest voor een asverstrooiing kan men als kenmerk wel een naamplaatje laten aanbrengen nabij de strooiweide.  Het kan zijn dat gemeenten wel onkosten aanrekenen voor asverstrooiingen.  Toch is een asverstrooiing veelal goedkoper dan een concessie in een graf of columbarium.

Bron: eigen redactie – vrt nieuwsdienst – foto Stad Gent

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button