BegraafplaatsenNieuws

Brochure bundelt geschiedenis van parkbegraafplaats Tereken te Sint-Niklaas

Elk graf vertelt zijn eigen verhaal

Naar aanleiding van de Europese week van de Begraafplaatsen werd de parkbegraafplaats Tereken in Sint-Niklaas, in de kijker gezet met een ‘erfgoedsprokkel’, een brochure waarin de geschiedenis van het kerkhof gebundeld is.

Begraafplaats Tereken is de oudste nog bestaande begraafplaats van de stad Sint-Niklaas. Er liggen in totaal een 60.000 mensen begraven. “Onder hen heel wat notabelen — voormalige burgemeesters, priesters, edellieden en militairen — maar uiteraard ook heel wat gewone burgers van de stad want wijk Tereken was lange tijd een plaats waar vooral kleine landbouwers, wevers, klompenmakers en andere werklieden met een beperkt inkomen woonden”, vertelt burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) in GVA.

De burgemeester van Sint-Niklaas is zelf geboren en getogen is in de wijk waar de begraafplaats gelegen is en urenlang kan vertellen over de geschiedenis van Tereken. Wanneer hij ooit op pensioen gaat zou de burgemeester de perfecte gids zou kunnen zijn om de erfgoedwandeling op de parkbegraafplaats te begeleiden om zo langs de mooie funeraire graven van de stad te kunnen wandelen en bezoekers te voorzien van de nodige informatie.

De begraafplaats Tereken, waar in 1988 de laatste begrafenis plaats vond, is drie keer zo groot dan de oppervlakte van de Grote Markt. Tussen de monumentale graven, die omwille van hun historische en funeraire waarde behouden bleven, werden de vervallen grafconcessies vervangen door bomen, bloemenweides en ander groen, dat al langer aanwezig was op de bekende begraafplaats.

Uniek in Oost-Vlaanderen

De hele geschiedenis van de begraafplaats werd gebundeld in een ‘erfgoedsprokkel’ die door de toeristische dienst van de stad samen met de provincie Oost-Vlaanderen werd uitgegeven. “Het is de eerste brochure die gaat over het funerair erfgoed in Oost-Vlaanderen. Elke grafzerk heeft een verhaal. Het provinciebestuur zet flink in op het onderhoud en herstel van waardevolle grafmonumenten op de Oost-Vlaamse kerkhoven”, licht gedeputeerde An Vervliet toe.

De erfgoedsprokkel ‘Begraafplaats Tereken Sint-Niklaas’ kost 1 euro en kan aangekocht worden bij de toeristische dienst van de stad.

Bron: Sint-Niklaas, GVA en eigen redactie.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button