Brugge beschermt funerair erfgoed
Brugge beschermt funerair erfgoed
Stad Brugge beschermt zijn funerair erfgoed
De stad Brugge beschermt zijn kostbaar funerair erfgoed. Het is iets heel waardevol, het funeraire erfgoed. Zeker van een stad als Brugge, die over prachtige funerair erfgoed beschikt. Sinds kort investeert de stad in de bescherming ervan.
Niet alleen met een automatische poort op de begraafplaats van Sint-Andries, ook worden vrijwilligers ingezet om het funerair erfgoed in kaart te brengen. Er werden steeds vaker meldingen gemaakt van foto’s, gedenktekens of andere voorwerpen met emotionele waarde op de Brugse begraafplaatsen, die verdwenen of verplaatst werden.
Deze gebeurtenissen bleken vooral ’s nachts te gebeuren. De openingsuren van de begraafplaatsen werden niet gerespecteerd en de toegang tot de begraafplaatsen was te gemakkelijk. Hiervoor werd een oplossing gezocht op de begraafplaats van Sint-Andries.
Een nieuwe elektronische poort die automatisch gesloten wordt op de vooraf ingestelde uren. Tussen 8u ’s morgens en 17u ’s avonds (tussen 1 april en 15 oktober is dit 18u ’s avonds) is de begraafplaats vrij toegankelijk voor het publiek. Op het vastgestelde sluitingsuur gaat de poort automatisch dicht. Er is een een manuele noodknop, die er voor zorgt dat wie nog op de begraafplaats aanwezig is, op een eenvoudige manier naar buiten kan.
Na een evaluatie van deze nieuwe poort, zal deze ook op de andere Brugse begraafplaatsen geplaatst worden. Naast de bescherming op materiële wijze wordt er ook voorzien in bescherming aan de hand van een inventarisering. Een nieuw computersysteem moet in de toekomst oude graven lokaliseren. Zo moet het voor bezoekers mogelijk worden snel een oud graf terug te vinden.
2/1/2013
Alles over begrafenissen en aanverwante onderwerpen
©Uitvaartvlaanderen.be
______________________________________________________________________________
Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.