BegraafplaatsenNieuws

Brugge krijgt een natuurbegraafplaats voor biologisch afbreekbare urnen

Brugge krijgt een natuurbegraafplaats voor biologisch afbreekbare urnen

Brugge staat bekend om zijn historische architectuur en charmante grachten. Maar binnenkort krijgt de stad ook iets nieuws: een natuurbegraafplaats op de site van de Blauwe Toren in Sint-Pieters. De omgevingsvergunning is reeds goedgekeurd en maandagavond heeft de gemeenteraad het aanbestedingsdossier ook groen licht gegeven. De realisatie van dit ambitieuze project wordt geschat op 650.000 euro.

In 2024

Het Brugse stadsbestuur heeft als doel om tegen 2024 een natuurbegraafplaats te creëren naast de site van de Blauwe Toren in Sint-Pieters. Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem legt uit dat er een vlonderpad zal worden aangelegd, evenals rustplekken met zitbanken.

De nadruk ligt op veel groen op deze centrale begraafplaats bij de Blauwe Toren in Sint-Pieters. Het stadsbestuur wil het gebied transformeren tot een begraafpark met bomen en bloemen. In de komende twee jaar zal Brugge deze natuurbegraafplaats verwezenlijken.

As begraven

Schepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) legt uit: “We willen mensen de mogelijkheid bieden om de as van hun dierbare te begraven op een natuurbegraafplaats, waarbij we rekening houden met een natuurlijke omgeving.”

Sinds 2016 is er meer vraag naar begraafmogelijkheden in natuurlijke gebieden. Daarom werd de wetgeving aangepast, waardoor natuurbegraven onder bepaalde voorwaarden mogelijk is in overheidsnatuurgebieden.

Geen gedenkstenen

Een natuurbegraafplaats is een gebied dat rijk is aan natuur, waar asverstrooiing of het begraven van biologisch afbreekbare urnes mogelijk is. Dit minimaliseert de impact op het milieu. Gedenkstenen of grafmonumenten zijn niet toegestaan op een natuurbegraafplaats en bloemen kunnen alleen bij de ontvangstplek worden geplaatst.

Het stadsbestuur van Brugge heeft in december al besloten om een natuurbegraafplaats te creëren op de site De Blauwe Toren. Deze locatie wordt als meest geschikt beschouwd omdat het eigendom is van de stad zelf en onderdeel uitmaakt van de bestaande begraafplaats op het domein De Blauwe Toren.

Behoud van bomen en beplantingen

Het goedgekeurde ontwerp benadrukt het behoud van bestaande bomen en beplanting. Schepen Mercedes Van Volcem legt uit: “Het was belangrijk dat het stuk natuur in het middenplein zijn karakter behield.”

Om toegang te verschaffen tot de site, die twee meter hoger ligt dan het maaiveld, zal er een representatieve en veilige helling worden aangelegd. Een houten vlonderpad zal ervoor zorgen dat de ondergrond beschermd blijft tegen wandelaars.

“Dit vlonderpad zal bestaan uit Europees hout om duurzaamheid te garanderen”, aldus schepen Van Volcem. Langs het pad zullen er ook rustplekken worden gecreëerd met zitelementen. Om overlast te voorkomen, zal er bij de ontvangstplaats ruimte zijn voor bloemen en naamplaatjes.

Natuurbegravingen

De werken aan de natuurbegraafplaats zullen naar verwachting starten na het broedseizoen, in het najaar van 2023. Ondertussen werkt schepen Jasper Pillen (Open VLD) aan een herziening van de begrafenisreglementen om natuurbegravingen mogelijk te maken.

Met dit nieuwe project wil Brugge niet alleen een laatste rustplaats bieden aan mensen die dicht bij de natuur willen worden begraven, maar ook een groene oase creëren waar iedereen kan genieten van de schoonheid van de omringende natuur.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button