Burgerlijke uitvaart in de kathedraal Antwerpen | Uitvaartvlaanderen.be
Burgerlijke uitvaart in de kathedraal?
Een burgerlijke uitvaart in de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwkathedraal
Een burgerlijke uitvaart in de Antwerpse kathedraal, dat is de wens van de oprichter, Wim Heynen, van boekhandel De Markies. De man is 65 en terminaal ziek. Het is zijn laatste wens om begraven te worden in “zijn kathedraal”. Na contact met de verantwoordelijke pastoor, die hem parochiaan noemde, kreeg hij meteen te horen dat een burgerlijke uitvaart in de kathedraal compleet uitgesloten is.
Geen uitvaart zonder kerkelijke rituelen
De man heeft al jaren een boekhandel in de Hoogstraat, deze straat ligt vlakbij de kathedraal, net daarom wil hij daar begraven worden. Toch, niet kerkelijk. Een plechtigheid zonder kerkelijke rituelen is uit den boze, vertelt de man in de media. Althans dat kreeg hij te horen wanneer hij om een burgerlijke uitvaart vroeg.
Belastingen betalen voor kerkgebouwen
Toch kan Wim Heynen zich hier moeilijk bij neerleggen. “Alle Belgen, u en ik incluis, betalen al eeuwen miljarden aan onderhoud en gelden voor kerkgebouwen. Belastinggeld. En terecht, het gaat om een waardevol historisch patrimonium. Naar analogie met de slogan ‘de stad is van iedereen’, is ook de kathedraal van iedereen, betoogt de boekhandelaar.
“De kerk heeft het recht niet mijn laatste wens te ontnemen”
De boekhandelaar vindt dat de kerk het recht niet heeft om zijn wens te ontnemen, ook al betaalde hij jaren belastingen voor het onderhoud van het gebouw. Hiermee laait de discussie weer volop op, de discussie over burgerlijke plechtigheden in kerkgebouwen. Waar ligt de grens en zal dit ooit mogelijk worden? In elk geval wordt er meer en meer over gesproken en geschreven, ook in de media. Vanaf wanneer ben je een parochiaan en wanneer heb je recht om in een kerkgebouw, een afscheidsplechtigheid te organiseren? Ook al ben je niet gelovig? Wellicht zal dit in de toekomst nog meer voorkomen.
Gebedsdiensten en eucharistievieringen
Dezer dagen zijn er in vele parochies, gebedsdiensten, bij gebrek aan priesters die eucharistieveringen kunnen voorgaan. Deze gebedsdiensten vormen op zich, vanuit de kerk, een mogelijkheid om een kerkelijke uitvaart, iets persoonlijker te maken. Zo is er meer ruimte voor woord en muziek, tijdens een gebedsdienst. Zij die toch een eucharistieviering wensen, als afscheidsplechtigheid, kunnen dit best vermelden aan hun begrafenisondernemer, hij geeft de wensen door aan de plaatselijke parochie. De parochie zal, bij gebrek aan een priester, toch zijn best doen om een priester te vinden, die kan voorgaan bij een begrafenis met eucharisitie.
22/04/2012 – bron: GVA en Uitvaartvlaanderen.be
Alles over begrafenissen en aanverwante onderwerpen
©Uitvaartvlaanderen.be
______________________________________________________________________________
Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.