Denkt men na over zijn eigen uitvaart?
Denkt men na over de eigen uitvaart?
Denkt men na over de eigen uitvaart?
Denkt men na over de eigen uitvaart? Deze week was de uitvaart van Margaret Thatcher. Een groot mediacircus kwam op gang om deze uitvaart in beeld te brengen. Naar aanleiding daarvan, ging Studio Brussel op zoek naar antwoorden van de gewone man. Er kwamen opvallende antwoorden naar voor.
Er blijken steeds meer mensen stil te staan bij de eigen uitvaart. Zo zijn er al velen die weten hoe ze zelf begraven willen worden. Begraven of cremeren. Al dan niet een kerkelijke uitvaart. Veel bidprentjes of liever een goed glas bier op de koffietafel. Goede harde rockmuziek in plaats van klassiek getinte melodieën.
De landbouwer die naar zijn eigen land terug wil
Zo was er landbouwer die op zijn eigen land verstrooid wilde worden. De jonge landbouwer kwam aan het woord: “Mij mogen ze verwerken als mest en me uitstrooien over mijn eigen land, kan ik iets terug doen.” Op zich geen slecht idee.
Maar, houden we niet te veel vast aan “vaste waarden en normen”? Wanneer iemand komt te overlijden, blijken we altijd terug te gaan naar het al oude gemak van begraven. Een plechtigheid gevolgd door de asbesteming of teraardebstelling gevolgd door de koffietafel alwaar men broodjes of warme maaltijd consumeert.
Niet alles kan, de wet legt regels op
Niet alles kan. Dat is normaal. De wet voorschrijft vaste regels, strenger in Vlaanderen dan in de rest van de gewesten. Begraven kan, enkel met materialen, urnen of kisten, die voldoen aan de Vlaamse normen om te begraven. Hetzelfde geldt voor de crematie. Wat kan men met de as doen na crematie?
Is de consument voldoende op de hoogte van wat kan en niet kan? Waar kan men deze informatie vinden? Bij de begrafenisondernemer? Is de begrafenisondernemer altijd wel even toegankelijk om snel iets te vragen? Het internet kan soms antwoorden bieden, maar is deze informatie wel altijd even correct? Op verschillend fora leest men al te vaak foute dingen. Zo zijn er verschillende fora waar men vragen kan stellen, veelal krijgt men een antwoord dat niet klopt.
Foute informatie is gevaarlijk voor wanneer men met een overlijden te maken krijgt
Komt men vervolgens in contact met een overlijden en men is verkeerd geïnformeerd, is vaak de begrafenisondernemer de boeman die niet wil doen wat men wil. Juiste informatie is daarom zeer belangrijk. Daarom is de begrafenisondermer altijd de juiste persoon op de juiste plaats om u antwoord te bieden, zeker met lokale regels met betrekking tot begraafplaatsen.
Wanneer kan men er zeker van zijn dat zijn of haar uitvaartwens wordt uitgevoerd? Dit kan enkel als men de uitvaartwens vastlegt op papier of laat registreren bij de burgerlijke stand van hun gemeente of stad. Bij de burgerlijke stand kan men laten registreren of men begraven of gecremeerd wil worden. Alsook de keuze voor een kerkelijke of burgerlijke uitvaart kan men laten registreren.
Registratie in combinatie met een uitvaartcontract
Vaak gaat deze registratie samen met een opmaak van een uitvaartcontract bij de begrafenisondermer, al dan niet verbonden aan een financiële regeling in de vorm van een uitvaartverzekering, uitvaartspaarrekening of een andere financiële vorm. Dit document wordt door de beide partijen ondertekend en elke partij houdt een exemplaar bij.
Jonge mensen weten vaak wat ze willen, maar laten het niet zo zeer registreren. Het zijn vaker oudere mensen die een uitvaartwens laten registreren, met het oog op ouder worden en alle “risico’s”die eraan verbonden zijn. Wanneer men dan komt te overlijden, al dan niet verwacht, is men er zeker van dat de uitvaartwens wordt uitgevoerd.
20/04/2013 ©Uitvaartvlaanderen.be
Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.
Alles over begrafenissen en aanverwante onderwerpen