Archief

Een aangifte van overlijden, eenvoudig?

Een aangifte van overlijden, eenvoudig?

Is een aangifte van overlijden eenvoudig?

aangifte overlijdenEen aangifte van overlijden, het lijkt eenvoudig, althans volgens verschillende websites van steden, gemeenten en andere overheden, kan men lezen dat een aangifte van overlijden gemakkelijk af te handelen is. Zo wordt geschreven. Niets is minder waar.

De aangifte van overlijden overlaten aan de nabestaanden zou de planning van de begrafenis helemaal in de war kunnen brengen. Wanneer bepaalde websites schrijven over een aangifte waarbij slechts één document nodig is van één dokter, is dit volledig fout. Er is een duidelijk verschil tussen de aangifte van overlijden voor crematie en begraven.

Twee artsen bij een crematie

Wanneer er door de nabestaanden een begrafenis wordt gevraagd waarbij de overledene gecremeerd wordt, dient er altijd een tweede dokter aan te pas. De eerste arts komt bij de overledene en vult het Model IIIC in. Dit is een officieel document die men nodig heeft zowel bij begraven als cremeren. Bij crematie komt er een tweede arts het natuurlijk overlijden vaststellen.

Hierin zit het verschil. Bij begraven is het voldoende dat één arts het Model IIIC invult, bij crematie komt de aangestelde wetsdokter het natuurlijk overlijden vaststellen. Er zijn nog andere documenten benodigd voor de aangifte van overlijden. Zoals het rijbewijs en paspoort van de overledene, indien aanwezig, ook het huwelijksboekje. Indien crematie, is de aanvraag tot crematie benodigd, alsook het paspoort van de aanvrager.

De aangifte van een niet natuurlijk overlijden

Het kan nog moeilijker, wanneer het om een niet natuurlijk overlijden gaat. Dit zou voor nabestaanden helemaal moeilijk zijn om dit in orde te krijgen, exact passend in de planning naar de begrafenis toe. Bij een niet natuurlijk overlijden, komen er documenten van de politie en de procureur des Konings bij.

Waarom doet de begrafenisondernemer meerstal de aangifte van overlijden? Hier is een goede reden voor. Bij de aangifte van overlijden beschikt de begrafenisondernemer meteen over de juiste documenten om te begraven of te cremeren. Hij kan dit zo plannen dat alles perfect verloopt naar de begrafenis toe. De begrafenisondernemer ontvangt bij aangifte de toelating tot begraven of de toelating tot cremeren. Afhankelijk van wat er dient te gebeuren. Hij krijgt ook de uittreksels van de akte van overlijden mee.

De aangifte van overlijden vormt geen simpel spel zoals er soms geschreven staat op websites of andere informatiebronnen. Het is ten sterkste aan te raden dit te laten uitvoeren door uw begrafenisondernemer. Dit brengt de planning en voorbereiding van de begrafenis niet in het gedrang. Een ander gevaar is het verliezen van deze zeer belangrijke werkdocumenten, de toelating, door de nabestaanden. In dagen van verdriet zou dit al eens kunnen gebeuren.

20/11/2012

Share/Bookmark

De begrafenis of uitvaart

Kan men zelf kiezen om door het OCMW begraven te worden?

Wat kost een crematie?

De aangifte van overlijden

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button