Een eigen uitvaart plannen, doen we dat te weinig?
Onderling je wensen bespreken is een stap in de goede richting
Het Eén programma ‘Komen te gaan’ brengt het onderwerp van uitvaartplannen naar boven. In verschillende media staat er geschreven dat te weinig mensen een eigen uitvaart plannen en op voorhand regelen met een begrafenisondernemer.
Wanneer men dit vergelijkt met pakweg 20 jaar geleden, zijn steeds vaker mensen met hun eigen uitvaart en sterven bezig. Zeker wanneer men ouder wordt of ziek is. Of zelfs gewoon om nabestaanden te vrijwaren van keuzes te moeten maken wanneer men zou overlijden.
Vooraf bespreken hoeft niet heel breed te gaan
Vooraf plannen hoeft niet noodzakelijk heel breed te gaan. Het kan ook gewoon begraven of cremeren, burgerlijk of kerkelijk zijn dat genoteerd wordt. Veel verder gaan de meeste mensen niet als het gaat om op voorhand wensen kenbaar te maken.
Begrafenisondernemers bieden ook voorafregelingen aan, al dan niet gekoppeld aan een uitvaartverzekering of enige vorm van uitvaartfinanciering. De begrafenisondernemer is dan ook de meest geknipte persoon om uw uitvaartplannen mee op te maken en ook om een uitvaartverzekering mee af te sluiten.
De dood is taboe, maar toch meer bespreekbaar dan jaren geleden
De dood is vandaag nog altijd taboe. Maar het is toch meer bespreekbaar dan jaren geleden. Het onderwerp komt vaker op tv, al dan niet door reclame, nu is er het ‘Komen te gaan’ programma. Het maakt de dood toch iets meer bespreekbaar.
Aan elkaar vertellen wat de uitvaartwensen zijn, is belangrijk. Zodat je nabestaanden weten wat je moet doen, wanneer er iets zou gebeuren. Al is het maar, cremeren of begraven. Want wanneer nabestaanden die keuze voor u moeten maken, is dat vaak hard. Men is emotioneel bij een overlijden, om dan de ‘juiste’ beslissingen te nemen, is moeilijk voor nabestaanden.
Onze buurlanden staan al veel verder, misschien iets té ver
Het verschil met onze buurlanden is groot. In Groot-Brittannië en Nederland is de dood al veel vaker in de media gekomen. Daar is de dood ook meer bespreekbaar. Of de dood en de kosten ervan positief in de media komen, dat is een ander verhaal. Want de dood wordt veel vaker een commercieel product in onze buurlanden.
De meeste begrafenisondernemers zetten in op vooraf plannen. Juist om de zorgen bij overlijden van de nabestaanden weg te kunnen nemen. Het vak van begrafenisondernemer is er net om de zorgen en het praktische rond een overlijden, weg te kunnen nemen. Zodat nabestaanden zich kunnen focussen op het rouwen.
De dood is in het algemeen misschien nog vaak taboe. Maar wanneer je het onderling met elkaar bespreekt, is dat al een hele grote stap in de goede richting.