Basisinformatie
Een uitvaart zonder stoffelijk overschot?
Een uitvaart zonder stoffelijk overschot?
Een uitvaart zonder stoffelijk overschot, kan dat? Wanneer kan men een uitvaart zonder stoffelijk overschot organiseren? Een uitvaart zonder stoffelijk overschot gebeurt vaker dan men zou denken. Een aula of kerk zonder een urne of grafkist, komt steeds vaker voor. De reden hiervoor is vrij simpel: wanneer men het lichaam schenkt aan de wetenschap, vertrekt het lichaam vrij snel naar de bestemming alwaar men het lichaam zal gebruiken voor wetenschappelijke doeleinden.
Men kan dan afscheid nemen in gedachtenis aan de overledene. Al dan niet in intimiteit. Een moment van stilte, enkele woorden en muziek, misschien in combinatie met beelden of foto’s, om herinneringen op te halen aan de persoon die kwam te overlijden. Vaak wordt er bij leven besloten om het lichaam te schenken aan een wetenschappelijk doel. Steeds vaker willen mensen hun lichaam schenken.
Een uitvaart zonder stoffelijk overschot, kan ook soms plaatsvinden omdat het lichaam vanuit het buitenland moet worden overgebracht. Indien de overledene in een ver land ligt, moet eerst de papiermolen in gang gezet worden vooraleer het stoffelijk overschot kan worden overgebracht naar het thuisland. Dit is eerder zeldzaam, maar toch gebeurt het.