Een woning schenken wordt een pak goedkoper
Een woning schenken wordt een pak goedkoper
Wie een woning wil schenken zal binnenkort een minder schenkingsrechten voor onroerende goederen moeten betalen. Met deze aanpassing wil de Vlaamse regering slapend patrimonium activeren. Daarenboven komt er een extra korting voor renovatie of langdurige verhuring van het geschonken onroerend vastgoed. Wat meteen moet zorgen voor extra werk en stimulans van de bouwsector.
Deze maatregel staat in de goedgekeurde begrotingscontrole. Met de hervorming hoopt de Vlaamse regering dat er meer schenkingen van onroerend goed zullen gebeuren, wat ondanks de lagere tarieven voor meer opbrengsten moet zorgen. Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open Vld) schat dat er dit jaar 56 miljoen euro extra inkomsten mogelijk zijn, de helft meer dan tot nu geschat.
Schenkingen gebeuren veelal tussen verwanten “in rechte lijn”, tussen ouders en kinderen, als voorbeeld. Aan verdere verwanten of niet-verwanten wordt er nauwelijks geschonken, omdat de tarieven voor schenkingen daarvoor zeer hoog kunnen liggen. Bij bepaalde gevallen bedraagt dat tot 80 procent.
Deze hervorming van de schenkingsrechten op vastgoed verlaagt de tarieven. Zo wordt 40 procent het hoogste tarief voor “niet rechte lijn”, geldig voor vastgoed boven de 450.000 euro. Bovendien is er een extra korting als er in energierenovatie wordt geïnvesteerd. Diezelfde korting geldt voor wie het goed langdurig verhuurt.
Een voorbeeld
Een voorbeeld van de hervorming: wanneer een tante haar huis ter waarde van 210.000 aan haar nicht schenkt, zou met het huidige tarief van 70 procent (voor de hoogste schijf) in totaal 106.375 euro betaald moeten worden. Na de hervorming zal in hetzelfde voorbeeld het tarief (voor de hoogste schijf) maar 20 procent bedragen en zullen de schenkingsrechten maar 27.000 euro bedragen. Wordt het huis nog gerenoveerd, dan is er zelfs maar 23.700 euro verschuldigd.
Oppositiepartij sp.a heeft haar twijfels bij de maatregel. Vlaams parlementslid Bart Van Malderen vreest dat de opbrengst voor de successierechten hierdoor zal dalen. Hij merkt ook op dat de verlaging van de schenkingskosten het meest uitgesproken is bij de grootste woningen. “Dit komt niet ten goede aan de middenklasse.”
bron: De Morgen – Belga