CrematoriaNieuwsOpmerkelijk

Eerste paardencrematorium van Vlaanderen geopend

In Zellik is zopas het eerste paardencrematorium van Vlaanderen geopend. Dat heeft Erwin Thielemans, oprichter en eigenaar van het crematiebedrijf Incinera, bekend gemaakt. Het crematorium kwam er door de vele vragen van de paardenliefhebbers uit de streek rond Brussel. 

Totnogtoe was men vanuit Vlaanderen verplicht om voor de crematie van paardachtigen (zoals paarden, ezels, pony’s, zebra’s) uit te wijken naar Wallonië of Nederland. Dat is niet meer nodig. Voortaan kan je ook in Zellik terecht, gelegen in Vlaams-Brabant. “Doordat we steeds vragen bleven krijgen voor crematies van maneges in de streek rond Brussel, hebben we dan toch besloten om in een groter crematietoestel te investeren”, zegt Thielemans.”

Het gaat om een extra grote machine, met een diepte van 3,5 meter, 1,80 meter breed en 1,5 hoog. “Deze machine is toch wel wat groter dan een klassieke dierencremator”, zegt Thielemans. “De machine kostte zeker 500.000 euro in aankoop. We hebben dan nog eens evenveel moeten investeren in de afwerking, zoals koeling en rookgasreiniging. Het gaat om een stofcycloon. Dat is een soort stofvanger. Het stof belandt in de trechter. En de propere lucht gaat naar buiten. We blijven onder de uitstoot-normen. De situatie is zelfs beter dan vroeger. We zijn de eerste die daarin hebben geïnvesteerd.” 

In het crematorium kunnen alle paardensoorten gecremeerd worden tot 800 à 900 kilogram. Ook pony’s, ezels, en tot zelfs zebra’s kunnen gecremeerd worden. Nog nieuwer is de mogelijkheid tot collectieve crematie van een paard. “Dat wil zeggen dat het paard lange tijd alleen gecremeerd wordt, maar na een poos worden er andere dieren (honden, katten, kleine dieren) toegevoegd”, zegt Erwin Thielemans. “Op deze manier kunnen we een waardige crematie aanbieden aan een zeer toegankelijk tarief.” 

Collectief variëren de prijzen tussen 250 en 1000 euro. De individuele crematie gaat van 400 euro voor een klein paardje tot 2000 voor een groot. “Alles hangt ook af van de grootte van het dier”, zegt Erwin Thielemans. “Er is een afscheidsruimte voorzien waar de eigenaar zijn paard  – op tafelhoogte – kan groeten. Nadien kunnen er urnes of andere aandenken worden aangeschaft. Een paard kan gemakkelijk tot 20 à 30 liter asresten bevatten.  “We voorzien de mogelijkheid om dit in 1 recipiënt terug te geven, ofwel neemt de eigenaar slechts een klein deel terug in een aangepaste urne”, zegt Erwin Thielemans. 

De ophalingen van de kadavers gebeuren met een aanhangwagen en een rollenblad dat op een bad staat gemonteerd. “Dat voorkomt eventueel lekken van het dier tijdens het transport en zodoende blijft het paard zelf steeds proper”, zegt Erwin Thielemans. “De speciale aanhangwagen hebben we laten bouwen.” 

Na crematie kunnen de assen meegegeven worden aan de betrokkene. “Ze kunnen het zelf bijhouden of uitstrooien, maar dan moeten ze aan de respectievelijke gemeenten vragen waar en of dit mogelijk is”, zegt Erwin Thielemans. “Er bestaan strooiweides waar het kan uitgestrooid worden. Hier in Asse kan het dan weer niet. Jammer. De reglementering verschilt van gemeente tot gemeente. Je moet je goed informeren.” 

Er worden al enkele jaren honden en katten gecremeerd in het crematorium. Het paardencrematorium is ook mogelijk gemaakt door een verandering in de Vlaamse wetgeving. Sinds november 2019 is het toegelaten om paarden te cremeren. 

Bron: eigen redactionele verwerking via Matthias Vanheerentals – Foto’s met toestemming gepubliceerd: incineradivetran.be

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button