ArchiefNieuws

De geschiedenis van de rouwbrief, doodsbrief, overlijdensbrief

De geschiedenis van de rouwbrief, doodsbrief, overlijdensbrief

De rouwbrief, doodsbrief, overlijdensbrief heeft al een hele geschiedenis.

rouwbrief-doodsbrief-overlijdensbriefVandaag meldt men een overlijden veelal met een rouwbrief. Ook in onze buurlanden is dit de gewoonte. Zeker in Nederland, Frankrijk en Duitsland, verstuurt men een rouwbrief bij overlijden. Toch heeft deze rouwbrief of doodsbrief een rijke geschiedenis. Van handgeschreven begin vorige eeuw tot de eerste gedrukte rouwbrieven met hun specifieke eigenschappen.

Nog niet zo lang geleden onderging de doodsbrief een grote verandering. Niet alleen verdween de dikke zwarte band rond de doodsbrief, ook de vorm begon te veranderen. Geleidelijk aan gebruikte men een andere opstelling en maakte het de rouwbrief moderner.

De rouwbrief werd rouwkaart of vandaag zelfs heuse rouwposters. Er is zoveel beschikbaar en in alle vormen en kleuren. Een foto op de rouwbrief? Het geliefde logo van het bedrijf van de overledene? Of iets wat typisch was voor iemand die het leven liet, niets is te gek om te vragen. Veel is mogelijk.

De vraag is uiteraard, we zijn geneigd vast te houden aan tradities in ons land. De opstelling, soms ook de vorm, van de doodsbrief, blijft lange tijd hetzelfde. Af en toe zijn er jonge mensen die een moderne rouwbrief kiezen en zo wordt ook een vernieuwend gegeven, een feit en een gewoonte. Tenslotte is de vorm en de uitvoering van een begrafenis in ons land, enorm traditioneel en zullen veranderingen zijn tijd vragen.

Share/Bookmark

©Uitvaartvlaanderen.be

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button