Kan een graf zomaar verdwijnen?
Het gebeurt wel eens dat er nabestaanden plots een graf niet meer vinden. Dat het graf verdwenen is. Daarbij de media contacteren om hun verhaal te doen. Maar, een graf verdwijnt niet plots van de ene dag op de andere. Je kan dan gerust stellen dat de nabestaanden in dat geval, meer dan een jaar niet meer op de begraafplaats zijn geweest.
Hoe komt dit?
Elke gemeente in Vlaanderen hangt aan het graf én aan de ingang van de begraafplaats, een melding met de te verwijderen graven. Indien familie of nabestaanden dan niet reageren, gaat de gemeente ervan uit dat men akkoord is met het verwijderen van het graf. Daarnaast zijn er gemeenten die de nabestaanden persoonlijk aanschrijven. De meeste gemeenten in Vlaanderen wachten zelfs langer dan 1 jaar (de wettelijke termijn) én laten zelfs Allerheiligen in die begin periode van de aanplakking vallen om zeker te zijn dat zoveel mogelijk nabestaanden het bericht zouden lezen.
Wanneer verdwijnt een graf?
Als de concessie verlopen is en eventueel verlengd kan worden. Of, een niet-geconcedeerd graf aan het einde van de wettelijke grafduur van 10 jaar komt. Dan hangt in beide gevallen de gemeente een melding aan het graf. Zulke meldingen kunnen stickers zijn of een houten paaltje met daaraan een document bevestigd.
Wat houdt deze melding in?
Deze melding van einde grafduur geeft alle gegevens weer van het graf en de contactgegevens van de bevoegde dienst bij de gemeente. Veelal is dit de dienst van de Burgerlijke Stand, die zich bezighoudt met de graven op een begraafplaats. Alsook de gegevens van welke voorwerpen verwijderd moeten worden, voor een bepaalde termijn.
Geldt dit ook voor columbaria en urnenkelders?
Dit geldt eveneens voor urnenkelders en columbaria. Een rustplaats waar een urne bijgezet of begraven is, is eveneens een graf. Dit geldt niet bij een asverstrooiing.
Wat doen gemeenten nog?
De gemeenten sturen in vele gevallen ook een brief naar de nabestaanden, dit voor zover men deze gegevens beschikbaar zijn voor hen. Deze brief omvat dezelfde meldingen als deze van aan het graf of aan de ingang van de begraafplaats.
Wat als ik van een niet-geconcedeerd graf, een geconcedeerd graf wil maken?
Als een graf zonder concessie verlengd moet worden, kan je best contact opnemen met de gemeente. In vele gemeenten betekent dit een ontgraving van stoffelijke resten en een herbegraving op de plaats van de geconcedeerde graven. Dit brengt grote kosten met zich mee. Het is dus belangrijk bij overlijden goed na te denken over het al dan niet aankopen van een graf.