Grafmaker of grafdelver, wat is dat?
De grafmaker of grafdelver
Zonder de grafmaker kunnen er geen begrafenissen, asverstrooiingen of bijzettingen plaatsvinden.
Vaak stellen mensen zich de vraag: wie opent de graven? Het antwoord daarop is vrij simpel: de grafmaker. Hij of zij is de persoon is in dienst bij de gemeente. Hij zorgt ervoor dat de graven worden klaargemaakt voor de begrafenis kan plaatsvinden. Het is dus duidelijk dat hij een sleutelfunctie heeft in de totale proces van de uitvaart.
Bij een klassieke begrafenis in volle grond zal hij of zij het graf delven. Ook de omgeving van het graf zal hij klaarmaken voor de dragers van de begrafenisondernemers, zodat zij gemakkelijk de grafkist in het graf kunnen laten zakken. Wanneer de grafkist in het graf geplaatst is, kan de grafmaker overgaan tot het sluiten ervan. Bepaalde kerkhoven werken hiervoor met een graafmachine, andere kerkhoven moeten deze karwei nog met de hand en schop klaren.
Bijzettingen
Een bijzetting in een grafkelder is ook een klus waarbij de grafmaker ervoor zorgt dat de opening van de grafkelder vrij wordt gemaakt. Zo kan er eventueel bijstand komen van het bedrijf die de grafkelders plaatst. Om de grafkist efficiënt in de grafkelder te krijgen. Dit is echter een lokale manier van werken. Meestal moet de grafmaker(s) deze klus zelf klaren met de hulp van collega grafmakers of de dragers van de begrafenisondernemer.
Ook de bijzetting in het columbarium behoort tot een van de klussen van de grafmaker. Hij zal ervoor zorgen dat de plek waar de asurne dient te komen, dat deze wordt geopend. De afsluiting van de betreffende columbariumnis zal worden weggehaald. Op die manier kan de urne na het afscheid daar worden bewaard. Wanneer de urne in de columbariumnis geplaatst is zal de grafmaker deze nis weer sluiten.
Asverstrooiing
De asverstrooiing hoort in principe ook tot de taak van de grafmaker(s). Toch zijn er begraafplaatsen waar de begrafenisondernemers of iemand van zijn personeelsleden deze taak voor zich neemt. Na het afscheid zal de grafmaker de strooibus een laatste groet geven om zo over te gaan tot de effectieve asverstrooiing op de asverspreidingsweide van de begraafplaats.
Onderhoud en ontruimingen
Wat ook nog tot de grafmaker zijn taak behoort is het niet te onderschatten onderhoud van het kerkhof. Bepaalde begraafplaatsen zijn zo danig groot dat het onderhoud een dagelijkse non-stop klus is. Grotere kerkhoven hebben meerdere grafmakers in dienst, toch is het in weer en wind klaar staan om de mensen te dienen.
Het nodige papierwerk voor de concessies en andere administratieve taken behoren ook tot de taken. Hij heeft ook een goed contact met de begrafenisondernemers als het gaat over de aankoop van concessies op de begraafplaats. Zo kan de begrafenisondernemer zijn klanten heel goed te woord staan wat betreft de mogelijkheden op de begraafplaats.
Wanneer er wordt overgegaan tot ontruiming op de begraafplaats zal ook de grafmaker hiervoor mee instaan. Vaak komen er ook gespecialiseerde aan te pas om deze klus tot een goed einde te brengen. De stoffelijke resten komen in een gezamelijk graf terecht of in de knekelput.
Kortom een goed gevuld takenpakket voor de grafmaker.