BegraafplaatsenNieuws

Onkruid groeit fel op de begraafplaats van Turnhout

Onkruid groeit fel op de begraafplaats van Turnhout

Onkruid overwoekert de begraafplaats Nazareth in Turnhout en heeft voor ontevredenheid gezorgd bij de inwoners. Het stadsbestuur geeft aan dat de concessiehouders zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de begraafplaats. Dit klopt want een graf is de verantwoordelijkheid van de nabestaanden.  De paden op de begraafplaats is voor de stad.  Door het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen en de aanhoudende droogte, vindt Turnhout het niet verstandig om hierin tussenbeide te komen.

Sinds enkele weken groeien er hoge grassen en bloemen op de begraafplaats Nazareth aan de Steenweg op Merksplas in Turnhout. Op sommige plaatsen staat het gras zelfs meer dan een halve meter hoog. Voorheen stond deze begraafplaats er altijd keurig bij, maar nu klagen bezoekers over een troosteloos uitzicht door wat zij “onkruid” noemen.

Aanhoudende droogte

Volgens schepen Stijn Adriaensens (N-VA), die verantwoordelijk is voor deze kwestie, was het gebruikelijk dat ze in het verleden soms zelf het onkruid verwijderden. Echter, nu ligt die verantwoordelijkheid bij de concessiehouder. In situaties waarbij ze wel ingrepen, maakten ze gebruik van een onkruidbrander. Maar vanwege de aanhoudende droogte wordt dit momenteel als onverantwoord beschouwd.

Daarnaast benadrukt Adriaensens ook dat chemische middelen om onkruid te bestrijden verboden zijn. Dit bemoeilijkt ook hun mogelijkheid om actie te ondernemen. Hij raadt nabestaanden echter aan om contact op te nemen met de stad voor tips over het beperken van het woekerende gras.

Een graf is de verantwoordelijkheid van de nabestaanden

De situatie roept vragen op bij de inwoners van Turnhout. Moeten zij zelf verantwoordelijk worden gesteld voor het onderhoud van de graven en de begraafplaats, terwijl zij al betaald hebben voor een concessie? Maar mensen die geen concessie genomen hebben, hebben evengoed onkruid.  Het is begrijpelijk dat het stadsbestuur zich houdt aan het verbod op chemische middelen en rekening houdt met de droogte. Maar er moet ook gezocht worden naar andere oplossingen om ervoor te zorgen dat deze belangrijke plek goed onderhouden blijft.

Het is belangrijk om te erkennen dat begraafplaatsen een plek zijn van rouw en respect voor onze dierbaren die ons ontvallen zijn. Een nette en verzorgde omgeving draagt bij aan een waardig afscheid en biedt troost aan nabestaanden. Daarom is het van essentieel belang dat er actie wordt ondernomen om dit probleem aan te pakken.

Samenwerking

Hopelijk kan het stadsbestuur in samenwerking met de concessiehouders en nabestaanden tot een passende oplossing komen. Wellicht kunnen alternatieve methoden zoals mechanisch maaien of handmatig verwijderen van onkruid worden overwogen. Daarnaast zou educatie over tuinonderhoud en grassoorten nuttig kunnen zijn, zodat nabestaanden beter geïnformeerd zijn over hoe ze zelf kunnen bijdragen aan het behoud van een mooie begraafplaats.

Gerelateerde onderwerpen

Eén reactie

  1. Geachte
    Op de o.a. WESTERBEGRAAFPLAATS in Gent , die behoort tot een historische begraafplaats 1875 is het juist van het zelfde waarbij zelfs de bladeren niet worden opgeruimd en deze die liggen op de baan gewoonweg OP en TUSSEN de monumenten worden geblazen en liggen nu reeds maanden te rotten op het gras .
    Sommige pleinen zijn gewoonweg niet meer aanzienlijk.
    Het gras en onkruid onder de noemer voor de beien en de vlinders staat er ook eén meter hoog als wanneer er werd gevraagd enkel in mei het gras niet af te rijden .
    Door het hoge gras ziet men soms de putten niet en wie komt er nu nog naar een begraafplaats mensen die van een bepaalde ouderdom zijn .
    Probeer maar eens met een rollator of rolstoel door dat gras te rijden .
    Hier in Gent zijn er twee schepenen verantwoordelijk voor de begraafplaats namelijk de schepen van Burgerlijke stand en ook de schepen van Plantsoendienst .
    Enkele jaren terug was er één dienst de dienst begraafplaatsen en één schepen verantwoordelijk voor de onderhoud die op een onberispelijke wijze werd uitgevoerd .
    Gezien de besparing de laatste tijd zie ik bijna of geen personeel meer op de begraafplaats en onlangs moet de Plantsoendienst ook nog drie mensen afgeven ( besparing !! )
    Nu en dan komt er iemand met een tractor maaier eens tussen de graven rijden om min of meer een weg vrij te maken .
    De tijd dat men een boete kreeg om distels te laten staan is reeds lang voorbij .
    Ik heb door de Gentse politiek het cachet van die historische begraafplaats zien afbreken .
    Historische graven waar de stad gent verplicht is te onderhouden wordt en niet naar omgekeken ( geen geld )
    Graven van beroemdheden worden zelfs niet in stand gehouden , geruimd en terug in concessie gegeven met die verstaande dat het oude monument niet mag verwijderd worden .
    Regelmatig zijn er hier rondleidingen waarbij men dan moet zeggen voor dit historisch monument … hier lag eens begraven een beroemd persoon. !!
    Brieven aan de betrokken schepenen werden al of niet beantwoord , men zou ze meenemen naar de vergadering en verder niets .
    Eerbied voor de overleden personen die hier begraven liggen om alles net te houden is er niet meer .
    Het gras moet groeien voor de beien en de vlinders en voor de wormen in de grond .
    Maar door een slecht bestuur is er geen volk meer voor onderhoud op de westerbegraafplaats .
    Ik kom wekelijks op deze historische begraafplaats vanaf 1960 !! heb hier veel gezien .
    Een begraafplaats moet met eerbied voor de overledenen behandeld worden door een mooi onderhoud .
    Het stadspark in gent ligt er moeier bij daar wordt het gras afgereden en de bladeren geruimd .
    Daar zijn er blijkbaar geen beien en vlinders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button