Hoe bankrekening deblokkeren na overlijden?
Hoe ga je een bankrekening deblokkeren na een overlijden? Wanneer iemand in je nabijheid overlijdt is de bank wettelijk verplicht om de rekening meteen te blokkeren. Was het een gemeenschappelijke rekening, wordt deze ook geblokkeerd. Volmachten vervallen. Enkel wanneer je juiste stappen ondernomen worden, en de juiste documenten opgevraagd worden, kan de bankrekening gedeblokkeerd worden.
Ongemakken tot het bekomen van het juiste document
Praktisch gezien zorgt dit altijd voor ongemakken. Maar wanneer er snel het juiste document kan worden voorgelegd, wordt de rekening terug geactiveerd. Dat kan een attest van erfopvolging zijn dat gratis afgeleverd wordt door het bevoegde registratiekantoor. Zo’n attest is echter alleen mogelijk indien er geen testament is, de erflater geen (wijzigingen in het) huwelijkscontract heeft laten optekenen en er geen ‘onbekwame’ erfgenamen zijn.
Wanneer bovenstaande voorwaarden het geval is kan men bij de notaris een akte van erfopvolging laten opmaken. Dit dient eveneens om de bankrekening(en) te deblokkeren. Voor deze akte bij de notaris betaal je wel 50 euro registratierechten, rechten op geschriften, aktekosten en het ereloon van de notaris in kwestie.
Nagaan of er schulden zijn bij verschillende overheidsdiensten
Vooraleer er eender welk document voor deblokkering wordt afgeleverd, zal de notaris of het registratiekantoor nagaan of er geen schulden zijn. Zij nemen contact op met belasting- en sociale administraties om na te gaan of er schulden zijn. Dit voor zowel de overledene en/of de erfgenamen. Het kan gaan om achterstallige betalingen, of ook achterstallige sociale zekerheidsbijdragen, personenbelastingen, onroerende voorheffing of verkeersbelastingen. Er wordt dus een heel pak nagekeken vooraleer het document afgeleverd wordt.
De bankrekeningen kunnen pas gedeblokkeerd worden van zodra het attest of de akte vermeldt dat de openstaande rekeningen betaald zijn. Als erfgenaam kan je echter ook je akkoord aan het registratiekantoor of de notaris geven om de schulden te betalen met de vrijgegeven tegoeden. Het akkoord van alle erfgenamen moet dan vermeld staan op het document.
Een voorschot van 5.000 euro in afwachting van het attest of de akte van erfopvolging
Weet ten slotte ook dat je als langstlevende partner (gehuwd of wettelijk samenwonend) in principe onmiddellijk recht hebt op de helft van het bedrag dat op alle rekeningen staat – gelimiteerd tot een plafond van 5.000 euro. Met dit voorschot kan je al het hoofd bieden aan dringende uitgaven, in afwachting van het attest of de akte van erfopvolging.
bron: eigen redactie & moneytalk.knack.be