Hoe maak je een uitvaart ‘groen’?
Een uitvaart vandaag is vaak een van traditie en klassieke uitvaartproducten. Niet dat een klassieke traditionele uitvaart minder goed is, toch kan men een uitvaart anders aanpakken. Producten die bij een uitvaart gebruikt worden in Vlaanderen zijn veelal van zichzelf amper vervuilend.
Grafkisten in Vlaanderen voldoen aan strenge milieunormen
Als we naar grafkisten in Vlaanderen kijken, dan moeten deze al voldoen aan zeer strenge milieunormen. In Brussel en het Waalse gedeelte van het land, zijn er geen normen zoals in Vlaanderen. We zijn daarmee heel vooruitstrevend. Grafkisten worden vandaag heel kwalitatief en milieuvriendelijk samengesteld.
Urnen zijn steeds vaker biologisch afbreekbaar
Leveranciers van urnen in ons land hebben vandaag een brede waaier aan bio-urnen. Deze urnen vergaan op lange of korte termijn wanneer ze in contact komen met de aarde. Afhankelijk hoe vochtig de aarde is, zal de urne sneller of trager vergaan. Zo wordt de as aan de aarde vrijgegeven. Een urne thuis begraven kan dus perfect met een biologisch afbreekbare urne.
Hoe kan je nog groen omgaan met een uitvaart?
Groenebegrafenis.be is een website die praktische tips meegeeft over hoe je ‘groen’ kan omgaan met een uitvaart. Een simpele tip is bijvoorbeeld geen lange afstanden afleggen met een lijkstoet. Niet met een hele lijkstoet een hele afstand afleggen naar een crematorium verder weg.
Toekomstige mogelijkheden?
In de toekomst komen er misschien nog milieuvriendelijke mogelijkheden bij. Zo zal misschien het resomeren of alkalische hydrolyse bijkomen. Het resomeren is milieuvriendelijker dan de klassieke crematie. Toch als men buitenlandse bedrijven mag geloven die deze nieuwe manier van lijkbezorgen aanbieden. Het zou minder grondstoffen gebruiken en veel minder uitstoten.
Bekijk de website groenebegrafenis.be voor meer tips over een groene uitvaart
Foto: biologisch afbreekbare urne