Hoe werkt een duo-legaat?
Hoe werkt een duo-legaat? Een goed doel steunen en er tegelijkertijd ervoor zorgen dat een verre erfgenaam of vreemde persoon minder successierechten moet betalen op uw latere nalatenschap? Het kan door een duo-legaat op te maken.
Wanneer je zelf geen erfgenamen hebt in rechte lijn, enkel verre verwanten, zullen deze verre verwanten een hoge factuur krijgen van de fiscus op uw nalatenschap. De successierechten. Om deze successierechten te beperken in hoogte, kan men in zijn testament een duo-legaat laten opmaken zodat de verre verwanten minder successierechten zullen betalen.
Met verre verwanten bedoelt men een neef of nicht, tante of nonkel. Dit kan zelfs een vriend zijn, het hoeft niet noodzakelijk een familielid te zijn. Wat doet het duo-legaat? Een duo-legaat is een opstelling in een testament waarin de persoon die het opmaakt verklaart dat een rechtspersoon, vzw of stichting worden aangeduid als begunstigde. Dit noemt men de algemene legataris.
De last bestaat er in dat een bepaald goed doel, bijvoorbeeld een som geld, bijzonder legaat genoemd, uit te betalen aan bepaalde personen, bijvoorbeeld uw zijverwanten of een vreemde, en meteen ook de successierechten op dat bijzonder legaat te betalen. Het is een techniek die vandaag steeds vaker commercieel wordt aangewend door vzw’s en stichtingen die zich bezig houden met een goed doel zoals het Rode Kruis, Kom op tegen Kanker, Artsen Zonder Grenzen, Child Focus, World Wide Fund for Nature, Greenpeace, …
Bron: U kan de tarieven bekijken van successierechten bij een duo-legaat
Update 2021: De Vlaamse Regering heeft – zoals aangekondigd in haar regeerakkoord – het fiscaal voordeel dat kan gerealiseerd worden via een duolegaat voor overlijdens vanaf 1 juli 2021 afgeschaft. Het decreet werd ondertussen in het Vlaams Parlement gestemd. Als compensatie zal het tarief inzake erf- en schenkbelasting voor goede doelen 0% bedragen en voert ze de ‘vriendenerfenis’ in. Informeer je goed!